00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriće kineskih naučnika: Čaj usporava starenje

CC0 / / Čaj od kamilice
Čaj od kamilice - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
Promene u načinu života mogu usporiti proces starenja i sprečiti srodne bolesti, ali izgleda i da redovno ispijanje tri šoljice čaja može da odloži starenje.
Istraživači sa kineskog univerziteta Sičuan otkrili su da određena hemijska jedinjenja koja se nazivaju polifenoli u čaju doprinose tom efektu, pokazuje studija objavljena u „Lansetu“.
Naučnici su ispitali podatke oko 8.000 ljudi u Kini starosti od 30 do 79 godina i oko 6.000 dobrovoljaca iz Britanije starosti od 37 do 73 godine. Prikupili su detalje o obrascima konzumiranja hrane dobrovoljaca i rekli im da zabeleže količinu čaja koju konzumiraju.
Istraživački tim je takođe merio krvni pritisak učesnika, nivo holesterola i procenat telesne masti. Oni su koristili ove detalje da bi procenili prividnu starost ispitanika.
Istraživači su otkrili da osobe koje redovno piju čaj imaju tendenciju da sporije biološki stare. Fenomen je pripisan polifenolima, posebnom jedinjenju biljnog porekla u čaju. Polifenoli su poznati po svojoj sposobnosti da se bore protiv starenja smanjujući upalu i posedujući detoksikacione efekte.
Međutim, istraživači su istakli da je njihova studija bila posmatračka i da nije mogla da potvrdi da li je konzumacija čaja direktno povezana sa sporijim starenjem. U isto vreme, primetili su da učesnici koji su prestali da piju čaj brže stare.
Studija nije istraživala da li su određene vrste čaja bile efikasnije u usporavanju starenja od drugih, ne otkrivajući značajne razlike između onih koji piju čaj u Kini i Velikoj Britaniji. Temperatura čaja takođe nije imala uticaja, a istraživači se nisu pitali o veličini korišćenih šoljica.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala