- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi preokret: Kakvu bi poruku poslao Spajić ako u vladu ipak ne pozove predstavnike Srba

© Sputnik / Boban Novović Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić
 Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Medijske tvrdnje da je Bošnjačka stranka prihvatila da bude dio 44. crnogorske vlade, ali da je predsjednik BS Ervin Ibrahimbegović kazao da mu je mandatar Milojko Spajić saopštio da u vladi neće biti mjesta za ZBCG donijela je nova nagađanja i novi prekoret u glavnom političkom pitanju ovog ljeta: na koje političke snage računa Spajić.
Novinar Mladen Stojović ističe za Sputnjik da, dok se čeka potvrda informacije da mandatar za sastav 44. Vlade Milojko Spajić uopšte neće pozvati u nju koaliciju Za budućnost Crne Gore, izvedena je jedna jednačina: bude li sastavio Vladu sa Bošnjačkom strankom i ostalim tradicionalnim partnerima DPS-a iz redova manjina a bez ZBCG, biće jasno i da Milojko Spajić igra za Mila Đukanovića.

Da li će Spajić odigrati za Mila

“Nikakvo drugačije obrazloženje preskakanja ZBCG ne pije vodu jer će posledice takve odluke biti da neće biti većine koja će omogićiti formiranje Sudskog i Tužilačkog savjeta i izbor sedmog sudije Ustavnog suda, koji nisu po volji Mila Đukanovića. To i jeste ultimativni cilj šefa bivšeg režima od početka jer na taj način čuva od "ruke pravde" i sebe i svoje. Takav razvoj situacije bi uveo Crnu Goru u mnogo veću nestabilnost u odnosu na onu u kojoj je bila odmah nakon formalnog pada DPS-a. Jer bi, između ostalog, onom oslobođenom dijelu SDT-a bila poslata poruka da nemaju političku podršku da dovrše posao u skladu sa zakonom“, kaže Stojović.
Druga ključna poruka Milojka Spajića takvim činom, tvrdi naš sagovornik, bila bi da on ne mari što je većina od oko 60 odsto birača u junu glasala protiv Đukanovića i njegovih tradicionalnih partnera, ali i da ne mari na to što većina njegovih kolega u Evropi sad ne želi da budu paravan za čuvanje mafije.
“Naravno, postoji mogućnost i da su sve informacije o naglom zaokretu Spajića spinovi onih koji žele da upropaste dogovor sa ZBCG. Kako vrijeme prolazi, nažalost, sve upućuje na to da se u poslednjem času iza kulisa desilo nešto što je uticalo na ovakav zaokret. Sve se inače zbiva nakon što je u ZBCG dogovoreno da radikalno smanje zahtjeve i učine sve kako bi se formirala stabilna većina i država oslobodila iz zagrljaja mafije. Ostaje da vidimo kako će se u ovakvom razvoju događaja ponašati Demokrate, ako pristanu na "ples" sa Đukanovićevim marionetama protiv interesa države, to će ih skupo koštati na narednim izborima, baš kao što je i njihovog koalicionog partnera Dritana Abazovića koštala "kasna pamet"”, poručuje Stojović.

Radi na svoju štetu

Analitičar Vlado Pavićević kaže za Sputnjik da je najnovija vijest o formiranju crnogorske vlade iznenadila građane Crne Gore, jer vide da je Spajić definisao neke prioritetne aktere i neke koji su manje prioritetni, dok se ne dogovori sa prioritetnima.
“Spajić je isključio iz dogovora o formiranju vlade, po mom sudu, neveći dio onih pobjednika iz avgusta 2020 godine i to je izazvalo negodovanje građana, ali čini mi se da takvim potezima Spajić radi na svoju štetu. Djeluje kako Spajić ide ka formiranju vlade koja će imati minimalnu podršku u Skupštini, ato znači da će je podržavati 41 ili 42 poslanika, što znači da će formirati slabu, lomljivu vladu, u kojoj će svaki konstituent moći da postavlja ucjenjivačke zahtjeve. Umjesto toga Spajić je mogao da ide na formiranje jake, snažne vlade, čije bi jezgro podrške činile političke snage pobjednice parlamentarnih izbora od 30. avgusta 2020 godine. Tu vladu bi podržalo 49 ili 54 pa čak i 56 poslanika i to bi tu vladu činilo nesalomljivom”, uvjeren je Pavićević.
On dodaje da po ovome što sada imamo, Spajić ide na svoju štetu i na štetu građana Crne Gore koji su očekivali da će se formirati stabilna vlada koja će trajati četiri godine i koja će biti reformska.
Klub poslanika Pokreta Evropa sad na sastanku u petak dobiće od mandatara Milojka Spajića informacije kako treba da izgleda nova vlada, ko će biti njeni konstituenti i koji će joj biti glavni prioriteti. Sjednica poslaničkog kluba biće održana u petak veče, a posebno je važna ako se zna da dio poslanika sa liste Pokreta Evropa sad (PES), prema njihovim ranijim izjavama, nije spreman da podrži vladu ako ne bude imala podršku najmanje 49 poslanika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala