00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
I pradeda Viktora Troickog zadužio Srbiju
06:55
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
16:00
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Kulinarska krivična dela“: Italijane užasavaju zahtevi turista

CC0 / Pixabay / Kuvanje — ilustracija
Kuvanje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
Pratite nas
Nazivaju to u šali „kulinarskim kriminalom“, ali kuhinja je u Italiji svetinja. Italijani zaista drže do kulinarske tradicije i uglavnim ih užasavaju neki zahtevi turista koji obilaze italijanske gradove i, kako kažu, traže nemoguće.
Turisti verovatno nisu svesni da su odgovorni za prava „kulinarska krivična dela“ kada traže pastu sa kečapom ili picu od ananasa. Takve narudžbine i gastronomske želje su za većinu Italijana nešto najgore što može da se uradi njihovoj kuhinji, pokazuju rezultati istraživanja Bonusfindera Italia. Pitanje je bilo – šta užasava građane Italije od onoga što turisti traže u restoranima.
Oko 64,6 odsto Italijana smatra da je kečap kao sos na pasti najgore što traže turisti, 62 odsto njih se zgražava zbog ananasa na pici (takozvana havajska pica), iako je tu picu zaista teško naći u italijanskim restoranima, piše RTS.
Čak 55 odsto Italijana ne razume zašto stranci lome špagete na dva dela prilikom kuvanja.
Italijane užasava i pavlaka za kuvanje na pasti, kao i korišćenje pogrešnog tipa paste sa određenim sosovima. Strancima je teško da shvate da se ne radi o estetici ili nekoj izmišljotini već da svaki tip paste, a u Italiji ih je više od 300 vrsta, ima svoju specifičnu funkciju.
Tako da oni jedu pesto sa trofijama, sime di rapa (blitva) sa oriketama kao i karbonaru sa špagetima, ali i amatričanu sa bukatinima.
Italijanima je nezamislivo da naruče picu s kečapom, da vide izrendani sir na špagetima sa morskim plodovima, a i preferiraju da jedu picu rukama, a ne viljuškom i nožem.
Takođe im je čudno što stranci ne dele hranu u restoranu (njih 52,1 odsto smatra da je to neobično) jer Italijani dele i predjela i slatkiše.
Italijani ne vole ni prekuvanu pastu – mora biti „al dente“, kao što im je čudno što stranci piju kapućino posle podne.
Pre nekoliko dana u medijima se pojavila fotografija Italijanke u Rimu s kartonom u rukama, na kojem je na engleskom pisalo: „Molim vas, nemojte naručivati kapućino posle 12“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala