- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednički izbori u Turskoj: Erdogan vodi, izvestan drugi krug

© Sputnik / Sertac KayarPrebrojavanje glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj
Prebrojavanje glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Pratite nas
Na osnovu prebrojanih 96,49 odsto glasova, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na predsedničkim izborima osvojio 49,42 odsto glasova, dok je njegov glavni protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,88 odsto glasova, saopštila je televizija TRT Haber.
Za Sinana Ogana glasalo je 5,26 odsto glasača, dok je Muharem Inse, koji je povukao kandidaturu, ali je njegovo ime ostalo na izbornoj listi, osvojio 0,44 odsto.
Turska državna televizija prenela je poslednje rezultate i ocenila da postoji verovatnoća da će biti održan drugi krug izbora.
Prema tvrdnjama opozicije, Erdogan ima 49,08, a Kiličdaroglu 45,19 odsto.

Erdogan se obratio pristalicama

Erdogan je u obraćanju svojim pristalicama u Ankari posle izbora rekao da je „naša zemlja još jednom demonstrirala trijumf demokratije na izborima.
„Konačni rezultati još nisu objavljeni, ali smo u prednosti. Ipak, poštujemo volju naroda i čekamo objavljivanje konačnih rezultata“, rekao je Erdogan.
On se zahvalio svim biračima, a posebno onima koji su glasali za njega.
„Ovi izbori su održani uz rekordnu izlaznost birača, bez ozbiljnijih negativnih incidenata. Predizborne debate su završene, narod se opredelio. Sa ovom činjenicom nema smisla raspravljati. Razlika između mene i mog najbližeg konkurenta je već iznosila skoro dva miliona i 500 hiljada glasova“, dodao je Erdogan.
Prethodno je Erdogan pozvao pristalice da ne napuštaju izborne jedinice.
„Molim sve učesnike procesa i kolege da ostanu u biračkim jedinicama, bez obzira na sve, sve dok ne budu zvanično objavljeni rezultati“, naveo je Erdogan.
Kolone automobila u znak podrške Erdoganu prolazile su ulicama Istanbula, javio je dopisnik Sputnjika.
Glavni Erdoganov oponent Kemal Kiličdaroglu je izjavio:

Kiličdarogluovo obraćanje

„Oni (vladajuća koalicija) su počeli sa 60 procenata, a sada su se spustili ispod 50. Predstavnici naše partije i posmatrači ne napuštaju svoja mesta. Ove noći nećemo spavati. Obraćam se Centralnoj izbornoj komisiji: svi su u obavezi da osiguraju regularno obnavljanje podataka po provincijama“.
Lider opozicije je na konferenciji za novinare optužio vladajuću koaliciju da blokira sistem prebrojavanja glasova stalnim pritužbama.
„Oni, međutim, blokiraju volju naroda. Mi nećemo to dozvoliti. Neka što pre stignu svi glasovi i onda će biti jasan rezultat. Pozivam Centralnu izbornu komisiju da bude odgovorna. Nećemo otići odavde dok ne bude prebrojan i poslednji glas“, rekao je Kiličdaroglu.
Kaver Infografika Predsednički izbori Turska - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
MULTIMEDIJA
UŽIVO: Infografika - Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Turskoj
Pristalice Kemala Kiličdaroglua su se okupile oko sedišta njegove partije, prenosi dopisnik Sputnjika. Okupljeni su uzvikivali reči podrške svom kandidatu, a narodni ansambl je izveo patriotske pesme.

Nije bilo velikih nepravilnosti, velika izlaznost

Šef Centralne izborne komisije Turske Ahmet Jener izjavio je da u ovom trenutku nema ozbiljnih problema sa utvrđivanjem rezultata izbora i dodao da se podaci predaju političkim partijama.
Prema navodima agencije Anadolija, izlaznost na izborima premašila je 88 odsto na glasačkim jedinicama u Turskoj i 45 odsto na biračkim mestima u dijaspori.

Erdoganova koalicija vodi na parlamentarnim izborima

Alijansa partije Erdogana dobija više od polovine mesta u parlamentu, pokazuju rezultati prebrojanih 50 odsto glasova na parlamentarnim izborima koji su takođe održani danas, prenela je agencija Anadolija.
Svoje biračko pravo Kiličdaroglu je iskoristio u Ankari.
U Istanbulu je glasao Erdogan.
„Pratim proces od jutra, ministar unutrašnjih poslova me je obavestio da trenutno glasanje protiče bez problema i incidenata“, rekao je Erdogan novinarima nakon što je glasao na biračkom mestu u istanbulskom okrugu Uskudar.
Na izborima pravo glasa je imalo više od 64,1 miliona građana koji su iskoristili biračko pravo u Turskoj i inostranstvu.
Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.
Na parlamentarnim izborima za glasove birača borile su se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.
 Kemal Kiličdaroglu je  lider najveće turske opozicione Republikanske narodne partije (DŽHP) - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
SVET
Bivši činovnik i alavit: Ko je glavni protivnik Erdogana na predsedničkim izborima?
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
SVET
Od fudbalera do predsednika Turske: Deset važnih činjenica o Redžepu Tajipu Erdoganu
INFOGRAFIKA Izbori u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
MULTIMEDIJA
Turci na biralištima - Erdogan ili Kiličdaroglu /INFOGRAFIKA/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala