- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šta je papa govorio u Mađarskoj

© AP Photo / Vincenzo Pinto/PoolPapa Franja sa novinarima u avionu
Papa Franja sa novinarima u avionu - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Papa Franja je rekao da bi želeo da se sastane sa ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom.
„Sa patrijarhom Kirilom sam razgovarao samo jednom nakon početka rata, 40 minuta… Sastanak sa Kirilom, koji je trebalo da održimo u Jerusalimu (juna prošle godine), odložen je zbog rata, ali treba da se održi“, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve na konferenciji za novinare na putu iz Mađarske, gde je bio u apostolskoj poseti.
Papa je istakao da vezu sa ruskim patrijarhom održava preko mitropolita Antonija, koji je novi šef odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.
U međuvremenu, predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je Sputnjiku da je papa Franja pozvao obe strane da odustanu od sukoba i izrazio spremnost da pomogne u organizaciji pregovora.
„Papa Franja poziva strane u ukrajinskom sukobu da napuste svoje ofanzivne pokušaje i sednu za pregovarački sto. Želje strana se mogu ostvariti samo za pregovaračkim stolom, a nemoguće – na bojnom polju... On (Franjo) je spreman, ako bude želje, da u bilo kom trenutku pošalje svoje pregovarače u Kijev i Moskvu da pomognu u pokretanju pregovaračkog procesa“, rekao je Sevastjanov.
Franjo je prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je održao sastanak sa patrijarhom nakon crkvenog raskola 1054. godine. To se desilo u februaru 2016. na Kubi. Na njemu je potpisan zajednički dokument kojim su utvrđeni pravci razvoja dijaloga između Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve.

Korigovana verzija prethodno objavljenog teksta.
Papa Franja u avionu na povratku iz Budimpešte - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Papa: Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala