- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad pokušava ucenama da privuče na svoju stranu zemlje u razvoju, sabotira rezoluciju o Kosovu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2023
Pratite nas
SAD grubo spekulišu na temu Ukrajine, pokušavaju pretnjama da privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i skrenu pažnju sa Bliskog istoka, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN kojom predsedava.

„Amerikanci i Evropljani grubo spekulišu na ukrajinskom pitanju, pokušavajući da ucenama i pretnjama privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i time skrenu njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga: kažu, pobedićemo Rusiju i sve će se rešiti samo od sebe“, rekao je ministar na sednici posvećenoj stanju na Bliskom istoku.

Rusija smatra da je neophodno „ponovo potvrditi zajedničke imenitelje” bliskoistočnog rešenja i zaustaviti pretnju ponovnog oružanog sukoba u zoni arapsko-izraelskog sukoba.
„Sa dubokim žaljenjem i zabrinutošću konstatujemo da palestinski problem ostaje 'van granica' pozitivnih promena. Inicirajući današnji sastanak, postavili smo zadatak da skrenemo pažnju na nezabeleženi rast napetosti i nasilja u zoni arapsko-izraelskog sukoba. Smatramo da je potrebnije nego ikad da se reformiše sporazum o „zajedničkim imeniteljima“, sadržan u odlukama Saveta i Generalne skupštine, da se zaustavi pretnja još jedne oružane konfrontacije i očisti politički horizont za nastavak mirovnog procesa". rekao je Lavrov.
Istovremeno, ministar je ukazao da Rusija pozdravlja pozitivne promene koje su donedavno izgledale neuhvatljive.
"Pre svega, uspostavljanje odnosa između Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran, uz posredovanje Narodne Republike Kine, napredovali su i praktični planovi za povratak Sirije u „arapsku porodicu“, na čemu smo dugo radili...U velikoj meri zahvaljujući inicijativama Rijada, preduzeti su koraci za ubrzanje rešavanja krvoprolića u Jemenu“, objasnio je on.
Šef ruske diplomatije je istakao i da nepoštovanje rezolucija SB UN predstavlja kršenje Povelje organizacije.
"Među takvim rezolucijama, koje sabotira Zapad su odluke o palestini, o Golandskoj visoravni, zapadnoj Zahari, kosovskom rešenju krize, iranskom nuklearnom problemu i naravno, Minske sporazume", ukazao je lavrov.
„Rusija će nastaviti da čini sve da doprinese stabilizaciji Bliskog istoka i severne Afrike, da zajedno sa svim zemljama regiona i u koordinaciji sa drugim savesnim posrednicima unapredi proces bliskoistočnog rešavanja krize“, zaključio je Lavrov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala