- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dan kada se Evropa poklonila Saletu, Željku i Partizanu /video/

© Foto : Screenshot Youtube@Allin2Partizan je postao prvak Evrope (Partizan – Huventud 1992.)
Partizan je postao prvak Evrope (Partizan – Huventud 1992.) - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2024
Pratite nas
Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 32. godine titulu evropskog šampiona, pobedom protiv španskog Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.
Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladao Huventud rezultatom 71:70.
Finale je odlučeno u poslednjem napadu. Košarkaš Partizana Slaviša Koprivica izveo je loptu ispod koša, pošto je Huventud došao u vođstvo 70:68 poenima Rafaela Đofrese. Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena i sa oko sedam metara pogodio trojku, koja je donela trofej Partizanu. To je ujedno najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke.
Za najkorisnijeg igrača "Fajnal-fora" u Istanbulu proglašen je košarkaš Partizana Predrag Danilović. Ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, predvodio je sa klupe Željko Obradović, a njegov asistent je bio legendarni Aleksandar Nikolić.
Partizan je priliku da igra protiv najboljih evropskih klubova te sezone dobio zahvaljujući promenjenom sistemu Kupa šampiona, pošto su "crno-beli" bili viceprvaci Jugoslavije. Partizan je u drugom kolu kvalifikacija za KŠ eliminisao mađarski Solnok.
FIBA je donela odluku da "crno-beli" zbog sankcija u sezoni 1991/1992. sve utakmice u grupnoj fazi igraju van Srbije. Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, a "crno-beli" su na svim utakmicama imali veliku podršku španskih navijača.
Partizan je igrao u grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. "Crno-beli" su osvojili četvrto mesto u grupi sa 10 pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom iz Bolonje, koji je bio prvi u grupi A. Četvrtfinale KŠ se igralo na dve pobede, a Knor je imao prednost domaćeg terena.
FIBA je dozvolila Partizanu da bude domaćin u beogradskom "Pioniru", a "crno-beli" su u prvom meču slavili 78:65. Knor je u drugoj utakmici na svom terenu pobedio 61:60, a u majstorici, koja je takođe igrana u Bolonji, trijumfovao je Partizan rezultatom 69:65.
Partizan je na "Fajnal foru" u Istanbulu u polufinalu pobedio Filips 82:75, a potom u finalu i Huventud - 71:70.
Za Partizan su u finalu Kupa šampiona 1992. godine igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala