- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Nemačka, Švedska i Danska odbile da sarađuju u istrazi napada na „Severni tok“

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Vlasti Nemačke, Danske i Švedske odbile su da sarađuju sa Federalnom službom bezbednosti (FSB) i Generalnim tužilaštvom Rusije na istrazi sabotaža na gasovodima „Severni tok“ , navodi se u pismu stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje upućenom predsednicima SB UN i Generalne skupštine, kao i generalnom sekretaru organizacije.
„Danske, nemačke i švedske vlasti odbile su da pruže pravnu pomoć koju su zatražili Generalno tužilaštvo Rusije i FSB“, rekao je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, Danska i Švedska su saopštile da bi „ispunjenje zahteva Rusije moglo da ugrozi bezbednost“ tih država. Nemačka je takođe saopštila da bi to moglo da ima „moguću štetu po interese“ zemlje.
Danska, Švedska i Nemačka takođe su odbacile predlog Rusije da se formiraju zajedničke grupe za istragu, dodao je ruski diplomata.

Rusija je takođe pozvala članice SB UN da podrže i budu koautori ruskog nacrta rezolucije u kojoj se poziva generalni sekretar UN da formira komisiju za istragu sabotaže na gasovodima „Severni tok“.

Nebenzja se nada da će rezolucija pomoći SB UN da odigra konstruktivnu ulogu u utvrđivanju istine o onome što se dogodilo na gasovodima.
Prethodno je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski objavio da je Moskva prosledila Ujedinjenim nacijama kopiju prepiske sa Danskom, Švedskom i Nemačkom povodom istrage o terorističkim aktima na gasovodima „Severni tok“, a iz koje se vidi da te zemlje nisu informisale Moskvu o toku njihove istrage.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
„Pretnja po bezbednost“: Švedska odbila da dostavi Rusiji podatke o istrazi incidenta na gasovodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala