https://lat.sputnikportal.rs/20230208/italijanski-pekar-pravi-hleb-sa-prahom-od-insekata-podseca-na-lesnik-1150654719.html
Italijanski pekar pravi hleb sa prahom od insekata: „Podseća na lešnik“
Italijanski pekar pravi hleb sa prahom od insekata: „Podseća na lešnik“
Sputnik Srbija
Italijanska pekara planira da prodaje vekne hleba napravljene od praha prerađenih cvrčaka. 08.02.2023, Sputnik Srbija
2023-02-08T20:43+0100
2023-02-08T20:43+0100
2023-02-08T20:43+0100
život
život
italija
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/19/1125445468_0:120:1280:840_1920x0_80_0_0_1884e6fcbca075eda706022752d7e655.jpg
Enriko Murdoko, kuvar koji vodi lokalni lanac restorana u Torinu, rekao je italijanskim medijima da je eksperimentisao sa mešavinom praha od cvrčaka i sicilijanskih žitarica kako bi omekšao ukus testa.Murdoko očekuje da će regulatori EU dozvoliti lokalnoj farmi, koja uvozi prah za kriket iz Vijetnama i prodaje ga kao hranu za životinje, da takođe pravi i prah za ljudsku ishranu.Prerađeni cvrčci se već koriste kao sastojci u nekim zemljama EU.Falko, kompanija sa sedištem u Alifeu, u južnoj Italiji, prodaje krekere napravljene od praha za kriket.„Možda ćete biti preplašeni kad pomislite da jedete insekte, ali kriket je zapravo nova zdrava hrana“, navodi kompanija na svojoj veb stranici.Evropska komisija prošlog meseca donela je odluku da se delimično odmašćeni cvrčci u prahu mogu plasirati i prodavati kao sastojci u hrani u EU. Prašak se ponekad koristi kao aditiv da bi proizvodi bili bogatiji proteinima, prenosi RT.
https://lat.sputnikportal.rs/20230127/cetiri-vrste-insekta-odobrene-za-jelo-sta-ce-se-sve-naci-na-evropskim-trpezama-1149997950.html
italija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/19/1125445468_0:0:1280:960_1920x0_80_0_0_3b4ae3e44b9b278a856fa743766f8719.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
život, italija, magazin
Italijanski pekar pravi hleb sa prahom od insekata: „Podseća na lešnik“
Italijanska pekara planira da prodaje vekne hleba napravljene od praha prerađenih cvrčaka.
Enriko Murdoko, kuvar koji vodi lokalni lanac restorana u Torinu, rekao je italijanskim medijima da je eksperimentisao sa mešavinom praha od cvrčaka i sicilijanskih žitarica kako bi omekšao ukus testa.
„Posebno sam zadovoljan korom i rasponom ukusa“, izjavio je za list Korijere dela sera i ocenio da ga ukus podseća na lešnik.
Murdoko očekuje da će regulatori EU dozvoliti lokalnoj farmi, koja uvozi prah za kriket iz Vijetnama i prodaje ga kao hranu za životinje, da takođe pravi i prah za ljudsku ishranu.
„Želim da svoj hleb pustim u proizvodnju početkom marta“, objasnio je kuvar. On je dodao da će zbog većih troškova proizvodnje i zbog toga što će se hleb praviti po meri, cena biti oko 18-20 evra po kilogramu.
Prerađeni cvrčci se već koriste kao sastojci u nekim zemljama EU.
Falko, kompanija sa sedištem u Alifeu, u južnoj Italiji, prodaje krekere napravljene od praha za kriket.
„Možda ćete biti preplašeni kad pomislite da jedete insekte, ali kriket je zapravo nova zdrava hrana“, navodi kompanija na svojoj veb stranici.
Evropska komisija prošlog meseca donela je odluku da se delimično odmašćeni cvrčci u prahu mogu plasirati i prodavati kao sastojci u hrani u EU. Prašak se ponekad koristi kao aditiv da bi proizvodi bili bogatiji proteinima,
prenosi RT.