- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Crnogorski premijer Dritan Abazović - Sputnik Srbija

Pala Vlada Crne Gore

Pratite nas
Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su nepoverenje Vladi Crne Gore premijera Dritana Abazovića.
Za nepoverenje Vladi, za koje se glasalo na inicijativu pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, izjasnilo se 50 poslanika, dok je protiv bio jedan poslanik. Ukupno je glasao 51 poslanik od 81 u crnogorskom parlamentu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
00:51 20.08.2022
Za nepoverenje Vladi Dritana Abazovića glasalo je 50 poslanika, dok je protiv nepoverenja bio jedan poslanik. Glasao je 51 poslanik u Skupštini Crne Gore
00:51 20.08.2022
Vladi Crne Gore je izglasano nepoverenje
00:44 20.08.2022
Glasanje će biti javno i obavljaće se prozivkom poslanika
00:42 20.08.2022
Rasprava je završena, sledi glasanje posle kratke pauze
00:24 20.08.2022
Abazović se zahvalio ministrima sa kojima je sarađivao na „uspešnom radu i nekim istorijskim potezima“
00:23 20.08.2022
Večeras pobedu odnosi DPS Mila Đukanovića uz pomoć nekih opozicionih snaga, koje možda više nisu opozicione, rekao je Dritan Abazović.
On je dodao da veruje kako DPS više neće formirati nijednu vladu kada se suoči sa sudom građana.
00:19 20.08.2022
Miloš Konatar (GP URA) rekao je da DPS nije ušao u podnošenje inicijative za smenu Vlade, a da prethodno nije imao dogovor o glasanju.
„Nisam znao sa kim DPS ima dogovor, ali po onome što je najavljeno, postoji dogovor između DPS-a i Demokrata. To je politički legitimno. Nije problem da pređemo u opoziciju, a vi na poziciju parlamentarne većine“, rekao je Konatar.
Kako je kazao, GP URA nije imala potvrdu do izlaganja Bečića da će Demokrate glasati za nepoverenje Vladi.
23:55 19.08.2022
Izbori su jedino časno rešenje, rekao je Bečić
23:55 19.08.2022
Bečić: Ne žele razgovore jer žele da ostanu tehnička Vlada i tako sačekaju izbore
Aleksa Bečić (Demokrate) rekao je da se građani dobro sećaju ko je „prekrojio izbornu volju“.
„Nije se dobro skrivati i pozivati na Temeljni ugovor. Nije dobro ni zloupotrebljavati pitanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije... Što se tiče današnje pauze, rekao sam da je to pokušaj političkog blefiranja s više strana. Ono što ste nam dostavili nije inicijativa, već saopštenje za javnost u kom su sublimirane Abazovićeve izjave“, ponovio je Bečić. On je rekao da se može desiti „politički reset“ i da se posle današnje sednice razgovara o novoj političkoj većini.
Bečić je rekao da je to odbijeno jer „ostaju vlada u tehničkom mandatu i hoće tako da uđu u sledeće izbore“.
23:53 19.08.2022
Andrija Mandić je, obraćajući se Abazoviću, rekao da se dugi niz godina vodila „prljava kampanja od strukture o kojima ste danas pričali“.
„Katnić, Lazović i Radonjić su Milanu Kneževiću i meni smeštali državni udar, koji su pakovali u priču kako da skrenu pažnju s njihovih poslova. Dok su oni uzimali milijarde, trebalo je zabaviti narod u Crnoj Gori“.
On je rekao da je Abazović napravio grešku što nije dozvolio DF-u da se obračuna s organizovanim kriminalom i korupcijom.
„Sad ćemo svi doći na švedski sto DPS-a, Bemaksa, onih koji će večeras ispaljivati vatromet kad bude oborena ova Vlada“.
Mandić je premijeru Abazoviću poručio da vreme koje stoji na raspolaganju tehničkoj Vladi iskoriste da dodatno raskrinkaju „crnogorske bitange i lopove, narko dilere i švercere cigara, jer imate mogućnost da to uradite u veoma kratkom roku“.
23:23 19.08.2022
Ovo je politički obračun u kom neko mora da izvuče deblji kraj. S obzirom da sam mnogo politički slabiji, finansijski neuporedivo - to su svetovi, ljudi iz podzemlja koje ja nemam a on ima, mediji koje ja nemam a on ima - verovatno se pobednik možda unapred zna. Ali to ne znači da ako sam doprineo samo malo, da neko drugi neće uzeti baklju i upaliti svetlo u potpunosti. Ko uradi to, biću tu da mu čestitam. To je politički obračun podgoričkih, parlamentarnih i predsedničkih izbora. Ili će otići Milo Đukanović ili Dritan Abazović, a nakon njega još i mnogi dritani posle njega, rekao je crnogorski premijer.
23:13 19.08.2022
Ovo što se večeras dešava u Crnoj Gori je da nestane ili Dritan Abazović ili Milo Đukanović sa političke scene, rekao je crnogorski premijer.
23:11 19.08.2022
Mandić: Protiv DPS su 42 poslanika, ali ne mogu da se dogovore
Andrija Mandić (DF) rekao je da najmanje 42 poslanika prepoznaje DPS kao svog ključnog političkog protivnika, ali da se sada vidi da u toj većini ne može da se nađe zajednički jezik...
Mandić je pokazao papir s potpisima 20 poslanika DF-a, kao podršku predlogu koalicije „Crno na bijelo“ i SNP-a za rekonstrukciju Vlade.
„To je 29 potpisa, čuli ste gospodina Lekića koji deli ovaj naš stav, to je 30“
„Nemamo snage da kao parlamentarna većina konstituisana 30. avgusta 2020. nađemo zajednički jezik, na čemu insistira DF, da shvatimo da nema bezgrešnih. I premijer Abazović ima mnogo mana, kao i svaki poslanik, pravili smo svi velike greške, ali ono što će ostati kao velika tekovina je da je Abazović pokazao snagu da se uzdigne iznad onoga što pripada jednom običnom političaru“, naveo je on.
Kazao je kako se Vlada obara zbog Temeljnog ugovora sa SPC, ali i od strane „onih koji su veoma zainteresovani da mogu da nastave da rade one poslove odranije“.
Mandić je rekao da nijedan poslanik Nove srpske demokratije, da je došlo do realizacije projekta rekonstrukcije, ne bi ušao u tu Vladu.
„I to sam rekao Abazoviću. Fotelje nisu ključne, već da pobedi politička ideja koju je podržala većinska Crna Gora. Ako svi kažemo da je DPS naš ključni politički protivnik“
Rekao je da su imali „formulu koja će omogućiti da se krene napred“.
„Nažalost, to se neće ostvariti. Večeras, kad padne Vlada, će se slaviti u Geneksu, Bemaksu, slaviće narko dileri, šverceri cigara i svako će reći - Milo Đukanović je oborio Vladu“.
Mandić je rekao da je najbitnija budućnost Crne Gore.
„Neka Vam služi na čast, nema premijera koji je izgovorio ono što ste danas izgovorili, i istorija će zabeležiti da ste to rekli hrabro i odgovorno“, rekao je Mandić u obraćanju Abazoviću.
Kazao je da treba da mu služi na čast što je potpisao Temeljni ugovor sa SPC.
„Osnovni razlog za Vašu smenu je što se krenulo u obračun protiv kriminala i korupcije. Rekonstruisana Vlada bi na prvom mestu morala da ima što ste zapisali - pojačanu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Mandić.
22:46 19.08.2022
Abazović je rekao da DPS ne bi ni podnosio inicijativu o nepoverenju da prethodno nije obezbedio većinu za njen prolaz.
"Međutim, šta je cilj? Cilj svake krize je da skriveno učini vidljivim. Ostaje još jedan politički cilj koji niko ne može da ostvari sam - da Crna Gora uđe u EU. Ali s ovakvom politikom nacionalizma, ekstremizma, finansijskog uticaja nekih struktura na politička kretanja, s ovikavim sujetama - taj naš put umnogome je otežan i teško ostvariv. Lideri nekih partija moraju da odu u penziju. Mnogi treba i da odgovaraju... Zašto sam predmet svih napada - zato što ne možete da me gurnete u film niti jedne strane. Niti sam zelenaš niti bjelaš, niti četnik niti partizan, niti ustaša niti balija, niti komita niti litijaš. Ja sam građanin Crne Gore, koji pokušava da se bori za jednaka prava svih individua. Zbog toga smetam".
22:31 19.08.2022
Abazović: Možda je bolje da sve završi večeras
Premijer Dritan Abazović poručio je da za 100 dana niko nije mogao da uradi više.
"Za sto dana niko nije mogao da uradi više. Neću da podnesem ostavku, zato što ćemo za pola sata da glasamo. Pad Vlade i ostavka je isto".
Kazao je da ga raduje da su neki tek nakon 10 sati počeli da govore kako će da glasaju.
"Ako neko večeras hoće da napravi većinu s DPS-om, nemojte GP URA više zvati za sto. Večeras imamo mogućnost da glasamo i ne glasamo za inicijtivu DPS-a", rekao je Abazović.
On je kazao da je Temeljni ugovor nije potpisao zbog funkcije, već zbog naroda i pomirenja, naročito pravoslavnog naroda.
"Ako neko hoće da napravi većinu sa DPS-om, ne treba više URU da zove da pregovaraju", poručio je Abazović.
22:17 19.08.2022
Joković: Sveta je ruka koja je potpisala Temeljni ugovor
Potpredsednik Vlade i predsednik SNP-a Vladimir Joković istakao je da je ova Vlada potpisala Temeljni ugovor sa SPC u roku od 100 dana, a da prethodna Vlada to nije učinila za godinu i četiri mjeseca.
"Sveta je ruka koja je potpisala Temeljni ugovor i veliki je čovek Dritan Abazović kad je to pored svih Srba potpisao i on je za dugo time utkao dobar odnos srpskog, albanskog i crnogorskog naroda", rekao je Joković.
21:45 19.08.2022
Milačić: Inicijativa blef da se sačuva fotelja
Lider Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je inicijativa za rekonstrukciju "mega blef"
"Ovo nije nikakav predlog. Ništa ovde niste ponudili što niste pričali prethodnih dana. Ovo će ući u udžebnike istorije kao dokument kojim je pokušano da se na najbrži način sačuva fotelja", poručio je Milačić Abazoviću.
On je kazao da je Prava CG sada ubeđenija nego ikad da Vlada treba da padne.
"Ovo što sada radite je toliko politički jadno. Sećate se Zdravka Krivokapića koji nije došao a prihvatio je da ode iz fotelje. Vi čitavi dan radite ovo da sačuvate fotelju. Nama pričate o saradnji sa DPS-om kao da neko danas hoće da pravi Vladu sa DPS-om", rekao je Milačić.
21:41 19.08.2022
Martinović: Rušimo, ništa drugo, samo Vladu DPS-a
Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da večeras ne ruše ništa drugo, osim Vladu DPS-a.
"Nudim pobednicima od 30. avgusta da potpišu dokument da neće praviti bilo kakve kombinatorike sa DPS-om. Mislim da je to poštena ponuda i da na taj način omogućavamo da se resetuju odnosi na 30. avgust", rekao je Martinović.
21:39 19.08.2022
Lekić: Večeras neću obarati Vladu, možda za 14 dana
Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je Vlada zaslužila da bude oborena.
"Ja neću glasati za pad Vlade, neću je ni braniti. Neću praviti društvo DPS-u i njenom predsedniku", rekao je Lekić.
On je rekao da, pošto je pokrenuta još jedna inicijativa za izglasavanje poverenja Vladi, tih 14 dana treba iskoristiti.
"Nisam optimista da ćemo naći neko rešenje, ali smo dužni da to uradimo. Dužni smo prema tom 30. avgustu", kazao je Lekić.
21:06 19.08.2022
Zajedno s DPS-om srušili ste 43. Vladu i, ne trepnuvši, razrešili Bečića, s DPS-om ste glasali sve one protivustavne zakone, i kako onda neko može očekivati da, u političkom smislu, zaslužite podršku Demokratske Crne Gore, upitao je Koprivica.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala