https://lat.sputnikportal.rs/20220527/istrazivanja-otkrila-koje-povrce-snizava-nivo-holesterola-u-krvi-1137746747.html
Istraživanja otkrila koje povrće snižava nivo holesterola u krvi
Istraživanja otkrila koje povrće snižava nivo holesterola u krvi
Sputnik Srbija
Otkriveno koje povrće snižava nivo holesterola u krvi
2022-05-27T11:55+0200
2022-05-27T11:55+0200
2022-05-27T11:55+0200
društvo
društvo
magazin
šargarepa
holesterol
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135481251_0:0:3445:1938_1920x0_80_0_0_06eb19b3c5e6fc91a2e58d2061300b6d.jpg
„Šargarepa sadrži rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe sadrži beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i, kako je već navedeno, bolesti srca“, kazala je nutricionista Liza Jang za magazin „It dis, not det“.Dodala je da je dobra ideja dodati šargarepu u salatu ili je čak ispržiti i jesti sa maslinovim uljem i belim lukom. Čips od krompira je jedna od najčešćih grickalica.Međutim, ljudi često zaboravljaju da je nezdrav. Stručnjaci zbog toga savetuju da umesto kupljenog čipsa, sami napravite zdraviju i ukusniju varijantu od šargarepe.Istraživanje objavljeno u magazinu „Nutrients“ je takođe dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, snižavaju holesterol. U istraživanju objavljenom u „Lansetu“ navedeno je da bi trebalo konzumirati najmanje 25 grama vlakana svakog dana.Naravno, većina ljudi najpre poveže konzumiranje šargarepe s dobrim delovanjem na zdravlje očiju. Između ostalog sadrži lutein, koji može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije. Međutim, očigledno je da to nije njena jedina prednost, prenosi „Kliks“.
https://lat.sputnikportal.rs/20220124/kako-je-cuvena-supa-mnogima-nepoznatog-pedijatra-spasila-zivote-hiljade-dece-1133615048.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135481251_184:0:2915:2048_1920x0_80_0_0_b70718c7199d0a2738cee65eda360f22.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
šargarepa, holesterol, šargarepa, holesterol
šargarepa, holesterol, šargarepa, holesterol
Istraživanja otkrila koje povrće snižava nivo holesterola u krvi
Osim što je konzumiranje šargarepe naročito korisno za zdravlje srca, isto tako se preporučuje onim ljudima koji žele smanjiti holesterol u krvi.
„Šargarepa sadrži rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe sadrži beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i, kako je već navedeno, bolesti srca“, kazala je nutricionista Liza Jang za magazin „
It dis, not det“.
Dodala je da je dobra ideja dodati šargarepu u salatu ili je čak ispržiti i jesti sa maslinovim uljem i belim lukom. Čips od krompira je jedna od najčešćih grickalica.
Međutim, ljudi često zaboravljaju da je nezdrav. Stručnjaci zbog toga savetuju da umesto kupljenog čipsa, sami napravite zdraviju i ukusniju varijantu od šargarepe.
Istraživanje objavljeno u magazinu „
Nutrients“ je takođe dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, snižavaju holesterol. U istraživanju objavljenom u „
Lansetu“ navedeno je da bi trebalo konzumirati najmanje 25 grama vlakana svakog dana.
Naravno, većina ljudi najpre poveže konzumiranje šargarepe s dobrim delovanjem na zdravlje očiju. Između ostalog sadrži lutein, koji može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije. Međutim, očigledno je da to nije njena jedina prednost,
prenosi „Kliks“.