SPUTNJIK SRBIJA

Jermenija — raj na Zemlji:

Ararat, srećne svadbe
i grožđe

Vitalij Kovaljčuk
„Jermenija je raj na Zemlji. Nigde nije tako lepo, toplo i nigde nema tako ukusne hrane. I sami ćete to osetiti“, ponavlja svakog minuta taksista Zoro.
On ne skida naočare za sunce i kada je kišni dan. Savetuje: ako želite da vidite najneobičnija mesta, probate grožđe direktno sa loze i uživate na jermenskoj svadbi, onda ne treba da idete u Jerevan, već u okolinu grada. Otkrivamo gde da potražite najstarije crkve na svetu, kako da pripremite lavaš u peći i da se približite Araratu.
Od modernog doba do antike
Tri sata leta iz Moskve i već se nalazite na aerodromu Jerevana — Zvartnocu. Aerodrom je dobio ime u čast jednog od simbola grada — Zvartnoc (u prevodu — Hram budnih anđela). To je velik kompleks iz VII veka koji se nalazi nedaleko od Jerevana.
Sam hram, koji stoji na 32 stuba, u X veku je razrušio zemljotres. Sačuvani su samo osnova i nekoliko stubova.
Pored se nalazi rezidencija katolikosa (poglavara jermenske crkve): ostaci dvorca, prostorija, banje. Dobro se sačuvala vinarija, dva bazena sa kamenim udubljenjima u kojima se gnječilo grožđe i sakupljala tečnost.
Da biste obišli Zvartnoc, potreban je jedan sat. Liči na ilustracije iz udžbenika o istoriji stare Grčke, samo je unaokolo umesto maslina drveće dunja.
Dunja
© Vitalij Kovaljčuk
Poseta jermenskoj svadbi
Na 20 kilometara od Jerevana se nalazi grad Aštarak. Ima manje turista, a velik broj znamenitosti. U istorijskom centru sa uskim ulicama se nalazi crkva Ciranavor iz VI veka, Karmravor (crvena) iz VII veka.
Obratite pažnju na krov od crepa na crkvi Karmravor, takvih hramova ima samo nekoliko u Jermeniji.
Ako tokom šetnje čujete hor automobilskih sirena i glasnu muziku, znajte da ćete uskoro ugledati jermensku svadbu. Mladenci dolaze u kuću mladoženje, sa balkona ih zasipaju laticama ruža i bombonama.
Gosti se služe orasima i suvim voćem, desertima u obliku srca i piramidama od bombona. Obično i turiste pozivaju da se posluže i da kažu zdravicu. Zatim je na redu praznična trpeza, na koju se poziva oko 300-400 gostiju. Na svadbi je uvek bučno, veselo i lepo se jede.
Na obali reke Kasah se nalazi mali park pored mlina iz XIX veka.
Može se sedeti za starim žrvnjem kao za stolom, oslušnuti šum vode i mogu se sakupljati orasi.
Daska sa kovčega i lavaš
Na 17 kilometara od Jerevana se nalazi grad Ečmiadzin (drugi naziv mu je Vagaršapat). To je kolevka hrišćanstva u Jermeniji. Upravo je ovde legendarni katolikos Grigorij Prosvetitelj sagradio prvu jermensku crkvu 301. godine. Prema predanju, to mesto mu je pokazao Hrist, zato je hram dobio ima Ečmiadzin (silazak Jedinstvenog).
Postoji mogućnost da je ovo najstarija hrišćanska crkva na svetu. Kasnije su je napravili od kamena i nijednom je nisu dograđivali do XVIII veka.
Od 1441. godine u Ečmiadzinu se nalazi rezidencija katolikosa.
U muzeju na teritoriji rezidencije se nalazi veoma interesantna kolekcija hrišćanskih relikvija. Među njima je Longinovo koplje, kojim je probo Hrista, kao i okamenjena daska. Kažu da ona potiče od Nojevog kovčega, našli su je u Araratu u IV veku.
Kulturni centar „Mačanjenc“ (u prevodu Čovek koji se ljubi, tako su nazvali dedu koji je osnovao centar) napravljen je u staroj jermenskoj kući. Kuća ima zeleno dvorište, u kući se nalaze peć, posude sa vinom i predmeti iz seoskog života. Ovde se održavaju radionice slikarstva, grnčarije i časovi o tkanju tepiha.
Tu se nalazi i restoran tradicionalne jermenske kuhinje. Napravljen je u stilu kuće iz sredine XX veka. Dok čekate ručak, možete da gledate kako se pravi lavaš, a goste uvek posluže vrućim hlebom.
U kulturnom centru „Mačanjenc“ možete provesti nekoliko dana, jer on radi kao mali hotel. Ako želite da kupite neki suvenir, predmeti od keramike su odličan predlog, kao i ukrasi i minerali, kao što je obsidijan.
Hram sa nestalim ljudima
Manastir Ovanavank je osnovan u IV veku i nalazi se na šest kilometara od grada Aštarak, na kraju klisure. Ovde, u crkvi Surb-Grigor, koja je sagrađena u VI veku, čuvaju se delovi moštiju Jovana Krstitelja.
Istoričari kažu da su od hrama na dno klisure vodili podzemni hodnici u slučaju opsade. Ovim hodnicima su se spašavali od osvajača.
Oko manastira se nalazi improvizovana pijaca na kojoj se mogu kupiti džem, sušeno voće i bombone, a prodavci će vas ugostiti jabukama i orasima.
U podnožju Ararata
Za Jermene je najveća znamenitost — planina Ararat. Međutim, on se nalazi na teritoriji Turske. Kada je lepo vreme, može se videti vrh pod snegom koji će vam svi stanovnici pokazivati sa ponosom i gorčinom u isto vreme.
Najbliži Araratu je manastir Hor Virap („Duboka jama“). On je sagrađen na mestu gde je bio stari grad Artašat. Upravo je odavde 301. godine počelo krštavanje Jermenije, prve hrišćanske zemlje na svetu.
Prema predanju, car Trdat Treći bacio je ovde u tamnicu 287. godine svog druga Grigorija Prosvetitelja, koji je odbio da se pokloni paganskoj boginji. Budući krstitelj Jermenije je proveo u zatočeništvu 13 godina. U njegovu tamnicu na dubinu od šest metara vodilo je vertikalno stepenište koje je veoma strmo. U XVII veku je iznad tamnice sagrađena kapela pored hrama Bogorodice.
Kada je lepo vreme, iz Hor Virapa se mogu videti tri zemlje: na nekoliko kilometara je Turska, na 11 kilometara Iran, a na 24 kilometra je Azerbejdžan.
Na putu iz Hor Virapa prema Jerevanu prostiru se vinogradi. Grožđe je već obrano, ali se može naći po koji sladak grozd. Tu se možete fotografisati i ugostiti se grožđem. Lokalno stanovništvo tvrdi da vas niko neće oterati. Jermenska vina su veoma aromatična i ukusna. Pored konjaka, vino je najpopularniji suvenir.
U Jermeniji se jesen ne smatra tužnim periodom godine pre zime, već zasluženim predahom posle teškog rada tokom leta. Za njih je novembar — visoka sezona. Nema više vreline, insekata i zmija.
Sada su tu sveže voće, lokalni desert gata, izobilje vina, planinski vazduh i pejzaži žutih nijansi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala