00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Paprika skupa i nema je dovoljno – cena ajvara skače

© Sputnik / Stefan ĐurićPaprika veća od šake u marketu
Paprika veća od šake u marketu - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Kasnije nego prethodnih godina počela je priprema ajvara u leskovačkoj kotlini. Zbog suše i grada paprika je skupa, kilogram košta do 130 dinara, a nema je dovoljno. To će uticati i na cenu ajvara koja će biti i do 1.000 dinara.
Rod paprike svake godine je lutrija. Sunce ju je pržilo, grad oštetio, negde i uništio, umanjio rod, ali je kvalitet leskovačke ajvarke ipak odličan, prenosi RTS.

Paprika nema dovoljno

"Paprike doduše na korenu ima, ali neće da zri zbog vremenskih uslova i naravno to će na kraju uticati na cenu ajvara koja će ići od 700 do 1.000 dinara", navodi Stevica Marković iz Udruženja "Leskovački ajvar".
Uz šerpe staju i muškarci, bez obzira na godine i zanimanje.
"Ima vremena da se umorimo, polako smo krenuli jedno desetak dana već radimo, ali imamo još dva meseca naporna ispred nas", navodi Stevan Petrović iz gazdinstva "Petrović".
Delikatesom koji mami i ukusom i mirisom polako se pune tegle.
"Tajna dobrog leskovačkog ajvara je u dobrom receptu, dobroj paprici, načinu prženja, bez dva sata nema dobrog ajvara", otkriva samo neke tajne dobrog leskovačkog ajvara Danijela Banković iz Socijalnog preduzeća "Ruža" u Lebanu.
Udruženje "Leskovački ajvar" planira da proizvede oko 50.000 tegli brendiranog specijaliteta. Brine ih jedino kako svima izaći u susret jer paprika nema dovoljno.
"Da li ćemo planirane količine da proizvedemo to ja ne znam, trudimo se da izvučemo maksimalni kvalitet kao i do sada, papriku teško nalazimo u tipu kurtove paprike, a industrijsku i neke druge sorte ne koristimo", navodi Gordana Petrović iz Udruženja "Leskovački ajvar".
Izmešali su se ovih dani mirisi paprike, paradajza, sirćeta... Sa juga, uz ajvar, na put kreću i peglane paprike, paradajz salata, pinđur, ljutenica...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala