00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:30
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Peškiri se peru na poseban način, a najčešće se prave četiri greške – kako ih izbeći

CC0 / Pixabay / Peškiri
Peškiri - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Ukoliko ste uložili u skupe, mekane pešire, strašno će vas frustrirati ako postanu grubi već nakon nekoliko pranja. Da se to ne bi desilo, stručnjak za uređenje enterijera Rejčel Koen, donosi četiri saveta koji će pomoći da vam peškiri dugo ostanu mekani i "pufasti".

1. Perite ih u hladnoj vodi

Niske temperature sprečavaju skupljanje na šavovima, pomažu da se očuva originalna bojai bolje funkcionišu kod određenih mrlja.

2. Rešite se omekšivača

Hemikalije u omekšivaču mogu da oštete vlakna zbog čega se peškiri nakon svakog pranja sve više deformišu.
„Umesto omekšivača, u sušilicu ubacite tenisku lopticu kako bi bili što „pufastiji““,savetuje Rejčel Koen.
Svrha peškira je da upija vodu, zbog čega bi njegova vlakna trebalo da budu rastresita. A omekšivač se pravi od silikonskog ulja, koje će ih "zalepiti" i zagladiti i dobićete peškir koji sve slabije upija. Češće ćete ga prati i trošiti više struje i vode, a dobijaćete isti rezultat.
© AP Photo / Gene J. PuskarDa bi peškiri bili mirisni i čisti važno je i pravilno održavanje mašine za pranje veša
Veš mašina - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Da bi peškiri bili mirisni i čisti važno je i pravilno održavanje mašine za pranje veša
Zato stručnjaci kažu da bi omekšivač trebalo dodavati tek svaki drugi put kada perete peškire. Umesto njega, u ostale cikluse pranja dodajte destilovano sirće koje će otkloniti bilo koji ostatak deterdženta i drugih hemikalija, pa će vlakna biti meka i "pufnasta", bolje će upijati vodu.
Dodajte samo četvrtinu ili polovinu šoljice sirćeta u bubanj i odmah ćete primetiti razliku! Ponekad stručnjaci "normalno" operu veš a onda ga puste na još jedan kratak ciklus programa u kojem stave belo sirće.
Peškirima produžite život tako što ćete ih prati odvojeno.

3. Pazite na količinu deterdženta kojim perete peškire

Ako stavite previše deterdženta, peškiri će se teško isprati pa će postati kruti. Pratite tačna uputstva s pakovanja kako bi znali koja količina deterdženta ide na koju količinu veša.

4. Nemojte ih presušiti

Peškiri koji jako upijaju suše se brže pa ih u sušilici sušite što je kraće moguće. Možete da ih izvadite pre nego što se sasvim osuše pa ih osušite na vazuhu.
Nemojte koristiti maramice za sušilicu jer tokom vremena smanjuju sposobnost upijanja peškira.

5. Koliko često prati?

Bez obzira koliko ste čisti vi ili vaši peškiri, verovatno su prljaviji nego što očekujete. Svaki put kada se brišete, skidate sa sebe i sloj mrtve kože.
Vlažni peškiri su takođe jako plodno tlo za razne bakterije i što ih duže ne perete broj bakterija se samo povećava.
Kako bi eliminisali ustajali miris sa svojih peškira, u mašinu ubacite pola šoljice praška za pecivo kako bi ih osvežili, piše portal 24 sata.
Peškire bi trebalo prati svaka dva dana na 60 stepeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala