https://lat.sputnikportal.rs/20210918/orasi-ili-bademi-koji-je-najzdraviji-orasasti-plod-koji-sprecava-upale-1129932920.html
Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale
Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale
Sputnik Srbija
Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod
2021-09-18T21:59+0200
2021-09-18T21:59+0200
2021-09-18T21:53+0200
društvo
zdrava hrana
nutricionisti
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/12/1129931514_0:107:1920:1187_1920x0_80_0_0_81b39274c5f1146ae099eb3378bf19c3.jpg
Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu. Međutim, za Tamaru Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam, prenosi Sputnjik mundo.Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.
https://lat.sputnikportal.rs/20210902/koja-hrana-dodaje-minute-zivotu-a-koja-ih-oduzima-1129456424.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/09/12/1129931514_98:0:1823:1294_1920x0_80_0_0_7988069b60cb4cc44fc216cbdfdb5eb8.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
orasi ili bademi? koji je najzdraviji orašasti plod
orasi ili bademi? koji je najzdraviji orašasti plod
Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale
Nutricionista Tamara Samjuels uporedila je prednosti ova dva orašasta ploda i zaključila da jedan od njih ima više koristi od drugog. Osim toga, otkrila je i recept kako izvući maksimum iz oba.
Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.
Međutim, za Tamaru Samjuels
orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam
, prenosi Sputnjik mundo.
„Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa-linolenskom kiselinom, omega-3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida“, objasnila je ona.
Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se
oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.