00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Zašto bi trebalo jesti više hleba

© PixabayHleb treba jesti umereno.
Hleb treba jesti umereno. - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Iako mnogi smatraju da je hleb glavni krivac za višak kilograma, a naučnici i stručni magazini su pokušali da objasne zašto je ipak dobro da uvrstimo ovu namirnicu u našu ishranu.
"Ugljeni hidrati su za telo isto što i gorivo za automobil. Ako nema goriva, auto neće daleko stići. Ako je gorivo kvalitetno, automobil će raditi efikasnije", slikovito poređenje napisano je na sajtu WebMD.
Ideja je da se odbace rafinisani beli hleb koji izaziva nagli skok, a potom pad nivoa šećera u krvi i to u korist hleba od 100 odsto pšenice od celog zrna jer on sadrži zdrave ugljene hidrate koji se sporije vare i daju osećaj sitosti.
Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard su ustanovili vezu između ishrane bogate žitaricama od celog zrna i rizika od smrti.
Ispitali su preko 100.000 ljudi i otkrili da žitarice od celog zrna smanjuju ukupni rizik od smrti za pet odsto a rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti za devet odsto. 
Pekara „Pan pinja“ u Algatosinu (španska provincija Malaga) pravi hleb sa zlatom i srebrom koji mogu da priušte samo odabrani gurmani. - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2021
Najskuplji hleb na svetu košta 10.000 evra ─ od čega se pravi i ko ga kupuje /foto/
"Ova otkrića dodatno podržavaju važeće smernice za ishranu koje preporučuju veći unos žitarica od celog zrna… i daju obećavajuće dokaze koji pokazuju da ishrana obogaćena žitaricama od celog zrna može da produži očekivani životni vek", došlo se do zaklučka.
Prema pisanju časopisa Psychology Today, ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera seratonina odgovornog za dobro raspoloženje u mozgu, što vam popravlja raspoloženje i smanjuje želju za nezdravim grickalicama kao što su slatkiši. Prednost je dvostruka: smanjićete nivo stresa i napetosti i smanjiti obim struka.
Vlakna pomažu kod pražnjenja creva. Ugljeni hidrati iz žitarica od celog zrna čuvaju probavni sistem i omogućavaju redovno eliminisanje nepotrebnih materija. Uprkos tome, studija objavljena u časopisu Nutrition Research pokazuje da 92 posto odraslih osoba u SAD ne unosi dovoljno vlakana na dnevnom nivou. Unos žitarica od celog zrna može da bude od presudnog značaja za konzumiranje preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno, što sprečava konstipaciju, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala