00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/

© Foto : ESA/NASAFrancuski astronaut Tom Peske i astronaut NASA Pegi Bitson na bortu MSS
Francuski astronaut Tom Peske i astronaut NASA Pegi Bitson na bortu MSS - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pratite nas
Jurij Gagarin je prvi čovek koji je otišao na putovanje u svemir i prva osoba koja je jela u svemiru. Na letelici „Vostok 1“, 12. aprila 1961. godine, Gagarin je jeo cevčicom goveđu i jetrenu tečnu pastu iz konzerve. Za desert je imao čokoladni krem, konzumirajući hranu na isti način. Astronauti danas imaju jelovnik sličan ovom na Zemlji.
© Foto : Public domain / NASA Američki astronaut Tim Kopra je fotografirao svoj doručak na brodu Međunarodne svemirske stanice – tortilja sa pasuljem, svinjskim mesom, sirom i jajima.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Američki astronaut Tim Kopra je fotografirao svoj doručak na brodu Međunarodne svemirske stanice – tortilja sa pasuljem, svinjskim mesom, sirom i jajima.

Međunarodna svemirska stanica (MSS) ima sve – od povrća i voća do gotovih jela i poslastica. Dostupni su čak i dodaci poput kečapa i senfa. Imaju tri obroka dnevno, plus grickalice koje se mogu jesti u bilo kom trenutku, a najvažnije je da astronauti svakodnevno dobiju najmanje 2500 kalorija.

© Foto : ESA/NASAFrancuski astronaut Toma Peske i astronaut Nase Pegi Vitson otimaju se oko zalogaja na brodu MSS.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Francuski astronaut Toma Peske i astronaut Nase Pegi Vitson otimaju se oko zalogaja na brodu MSS.

Hrana za svemir tim misije unapred planira, a astronauti je često biraju unapred. Da bi im se omogućio duži boravak u svemiru, naučnici su izmislili jedinstvene načine pakovanja i pripreme proizvoda i obroka. Kada planiraju koja će hrana biti poslata, naučnici i kontrolna misija biraju sastojke koji su lagani, hranljivi i lako se jedu, a istovremeno su ukusni.

© Foto : Public domain / NASA Astronaut Japanske agencije za vazdušno-kosmička istraživanja Kimija Ijui isporučuje sveže voće koje je stiglo na MSS.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Astronaut Japanske agencije za vazdušno-kosmička istraživanja Kimija Ijui isporučuje sveže voće koje je stiglo na MSS.

Svaka dva meseca, automatizovana svemirska letelica, poput „Automatizovanog transfernog vozila“ Evropske svemirske agencije ili ruske svemirske letelice „Progres“ pristaje uz MSS napunjen svežim voćem, vodom i prethodno upakovanim obrocima.

© Foto : Public domain / NASA Šestočlana posada „Ekspedicije 60“ zajedno na večeri u trpezariji Zvezdinog servisnog modula.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Šestočlana posada „Ekspedicije 60“ zajedno na večeri u trpezariji Zvezdinog servisnog modula.
Da bi izgradili zajedništvo između različitih nacionalnosti na MSS-u, astronauti biraju iz širokog menija hrane iz svoje zemlje koju dele sa svojim saputnicima. Na primer, japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAKSA) izumila je rezance za rehidraciju, a Kina je kreirala posebno obrađenu piletinu kung-pao.

Italijanska svemirska agencija (ASI) je 2014. godine kreirala ispreso (ISSpresso), aparat za kafu posebno dizajniran za svemir i uslove niske gravitacije. 

© Foto : Public domain / NASAAstronaut Samanta Kristoforeti uživa u svežem espresu sa pogledom na intergalaktiku.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Astronaut Samanta Kristoforeti uživa u svežem espresu sa pogledom na intergalaktiku.
Brojni su izazovi obedovanja u svemiru zbog niske gravitacije. Tokom dužih svemirskih perioda, mišićna masa i gustina kostiju mogu se smanjiti i do dvadeset procenata. Ovaj gubitak možda neće ometati astronaute dok su u orbiti, ali njihove oslabljene kosti mogu se pokazati krhkim kada se vrate na Zemlju. Vežbanje i hrana bogata kalcijumom poput jogurta su neophodni.
© Foto : Public domain / NASA/Nick HaguePravljenje pice u svemiru je slično pravljenju pice na Zemlji, jedina razlika je što svemirske rerne izgledaju malo drugačije i svemirska pica može da lebdi.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Pravljenje pice u svemiru je slično pravljenju pice na Zemlji, jedina razlika je što svemirske rerne izgledaju malo drugačije i svemirska pica može da lebdi.
Kako tečnosti deluju drugačije u svemiru, astronauti imaju izmenjeno čulo ukusa. Na Zemlji se telesne tečnosti uglavnom talože prema našim stopalima. U smanjenoj gravitaciji, te tečnosti se slobodno kreću u telima, stvarajući osećaj hladne glave ili začepljenih sinusa, a mnoga hrana je neukusna. Da bi ponovo aktivirali svoje receptore za ukus, mnogi astronauti preferiraju pikantnu i ljutu hranu poput paprike i začinjene arome poput rena ili vasabija.
© Foto : NASA Astronaut Sunita Vilijams objavila je ovu svoju fotografiju iz oktobra 2012. godine sa MSS-a kako uživa u sladoledu.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Astronaut Sunita Vilijams objavila je ovu svoju fotografiju iz oktobra 2012. godine sa MSS-a kako uživa u sladoledu.
Kako bi voda u mikrogravitaciji plutala iz kontejnera, tečnost za piće u svemiru zahteva da astronauti isisaju tečnost iz tube kroz slamčicu.
© Foto : Public domain / NASANasina astronautkinja Karen Niberg, inženjer leta, ekspedicije 36, slikana je u blizini svežeg voća koje slobodno lebdi u kuhinji MSS.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Nasina astronautkinja Karen Niberg, inženjer leta, ekspedicije 36, slikana je u blizini svežeg voća koje slobodno lebdi u kuhinji MSS.
Astronauti uglavnom piju vodu dok su u svemiru, ali takođe su dostupna i aromatizovana pića. Liofilizovane mešavine pića kao što su kafa ili čaj, limunada i sok od pomorandže nude se u vakuumski zatvorenim kesicama. Zatim astronauti dodaju vodu u vrećicu za piće kroz crevo pod pritiskom i sisaju piće kroz slamčicu.
© Foto : Public domain / NASAMeđunarodna svemirska stanica koristi jedan od najsloženijih sistema za reciklažu vode koji je ikad projektovan, uzimajući otpadnu vodu od astronauta i okoline i pretvarajući je u pitku vodu
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Međunarodna svemirska stanica koristi jedan od najsloženijih sistema za reciklažu vode koji je ikad projektovan, uzimajući otpadnu vodu od astronauta i okoline i pretvarajući je u pitku vodu
Što se tiče alkohola u svemiru, NASA je zabranila konzumiranje alkohola u bilo kojim svemirskim misijama. To je zato što je presudno da astronauti u posadi letelice budu u pripravnosti i sposobni da brzo reaguju na bilo koji slučaj.
© Foto : Public domain / NASAAstronauti Tomas P. Staford i Donald K. Slejton drže sovjetski svemirski obrok u orbitalnom modulu „Sojuz“ tokom zajedničke misije Amerike i SSSR-a. U tubama se nalazi boršč (supa od repe) preko kojih su nalepljene etikete za votku. Ovo je bio način da posada nazdravi.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2021
Astronauti Tomas P. Staford i Donald K. Slejton drže sovjetski svemirski obrok u orbitalnom modulu „Sojuz“ tokom zajedničke misije Amerike i SSSR-a. U tubama se nalazi boršč (supa od repe) preko kojih su nalepljene etikete za votku. Ovo je bio način da posada nazdravi.
Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala