Riba progutala ajkulu: Neverovatan snimak sa dna mora

© Foto : screenshot/ ScienceAlertVideosRiba progutala ajkulu: Neverovatan snimak sa dna mora
Riba progutala ajkulu: Neverovatan snimak sa dna mora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gozbe su retkost na neplodnom pejzažu okeanskih dubina. Međutim, proučavaci morskog dna bili su oduševljeni kada su pregledali dramatičan snimak na kome ajkule proždiru sabljarku, a zatim i same bivaju plen.

Video koji je objavila američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) prikazuje  uzbudljivu i ujedno strašnu zasedu morskog čudovišta koje se ne viđa tako često. .

Akcija se odigrala na dubini od oko 450 metara u blizini uspona na morskom dnu 130 kilometara od obale Južne Karoline, piše „Sajens alert“.

Tokom traženja olupine naftnog tankera, vozilo na daljinu, „Dip diskaverer“ naletelo je na ostatke 2,5 metra duge sabljarke koju je jelo skoro desetak ajkula.

Ajkule sa snimka su dve vrste sporih, dubokomorskih riba, koje se obično nazivaju ajkulama-spavačima. Dve veće jedinke verovatno su bile vrsta morskog psa grube kože. Druge pripadaju relativno novootkrivenoj životinji Squalus clarkae.

Obe vrste ajkula-spavača obično se nalaze na ovakvim dubinama, tromo krstareći dok se ne nađe koji zalogaj. Ili, kao u ovom slučaju, dok ne padne s neba.

Osećajući da je hrana blizu pomoću strujanja ili otkrivajući vibracije, veruje se da mogu da putuju sa velike udaljenosti radi ručka.

Šta god da je privuklo ajkule, privuklo je i ogromnu „ribu olupnika“, koja se poslužila jednim od gostiju sa trpeze.

Ove masivne ribe nazivaju se i kamenim basom. Mogu biti veće od 2 metra i obično se kreću oko dubokih vodenih pećina i olupina brodova, po čemu su i dobile naziv.

Pogledajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala