U Beranama otkriven spomenik maršalu Žukovu /video/

© Sputnik / Ria Novosti / Uđi u bazu fotografijaGeorgij Žukov
Georgij Žukov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov otkrili su bistu maršala Žukova u Beranama. Događaju je prisustvovao i vladika budimaljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

Na ceremoniju je došao i predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević, kao i predstavnici Boračke organizacije Crne Gore.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić kazao je da mu je zadovoljstvo da na Dan heroja otadžbine otkrivaju bistu maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu – najodlikovanijem maršalu u istoriji Savjetskog Saveza i Rusije.

“Spomen bista je dar Ruske Federacije opštini Berane i njenim građanima na radost i snaženje i unapređene kulturnih i istorijskih veza naših naroda. Posebno me čini srećnim da otkrivanjem spomenika maršalu Žukovu šaljemo jasnu poruku. Na ovaj način jačamo bliske prijateljske odnose između naše dvije države i šaljemo nedvosmislenu poruku slobode, antifašizma i slobodarskih Berana”, kazao je Šćekić.

Spomenik Žukovu krasi Berane

On je predstavnicima Ruske Federacije uputio riječi zahvalnosti za doprinos da ovaj divan spomenik uljepšava Cvijetni park, Berane i Crnu Goru.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov primjetio je da je simbolično da se ovaj spomenik otvara na Dan heroja otadžbine koji se danas obilježeva u Rusiji.

“Prije svega htio bih da izrazim riječi zahvalnosti vlastima opštine Berane kao i svim mještanima na inicijativi za postavljanje ovog veoma značajnog spomenika jednog od legendarnih vojskovođa Drugog svjetskog rata i čovjeka za čije je ime vezana pobjeda nad fašizmom”, kazao je Maslenikov.

Ambasador je citirao riječi samog Žukova iz njegovih memoara da je Sovjetski Savez stupio u rat u trenutku kada je on bio poslednja nada za narode Evrope.

“Takva nada Sovjetski Savez je bio i za narode nekadašnje bivše Jugoslavije. Jugoslavija je dala svoj doprinos u pobjedi nad fašizmom kao i Crna Gra koja je izgubila 10 odsto svog stanovništva u tom ratu”, kazao je Maslenikov.

Doprinos obilježavanju 75. godišnjice pobjede

On je dodao da ovu inicijativu za podizanje spomen obilježja Žukova smatra dobrim doprinosom obilježavanja jubilarne 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Maslenikov je takođe podsjetio da je maršal Žukov uvijek bio na najopasnijim djelovima fronta bilo da je u pitanju Moskva, Lenjingrad pod blokadom ili Staljingrad, te da su njegov talenat za vrijeme rata priznavali i njegovi protivnici Njemci, ali da je i sam Žukov istovremeno uvijek cijenio i doprinos saveznika u pobjedi nad fašizmom, posebno istaknuvši jednom prilikom vrhunski heroizam jugoslovenskih partizana.

“Otvarajući spomenik legendarnom sovjetskom maršalu, mi danas dajemo naš zajednički doprinos i odajemo počast svim sovjetskim i jugoslovenskim vojnicima i svima onima koji su branili svoju otadžbinu od fašizma. Inicijativa grada Berana je primjer dostojanstvenog odnosa prema svojoj istoriji i istorijskom sjećanju, posebno sada u doba kada se u pojedinim zemljama vodi rat protiv spomenika i onih koji su nekada oslobodili Evropu od fašizma”, istakao je ambasador Maslenikov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala