Lavrov i Rama u Moskvi — tema i Kosovo

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaEdi Rama i Sergej Lavrov
Edi Rama i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve što je dogovoreno po pitanju rešavanja kosovskog problema u okviru rezolucije 1244 mora da se poštuje, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora s albanskim premijerom i predsedavajućim OEBS Edijem Ramom, koji je u poseti Moskvi.

„Kao što je Rama konstatovao da sve što je dogovoreno po pitanju Ukrajine mora da se poštuje, taj princip je potrebno primeniti i sa Kosovom“, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je takođe rekao i da će Rusija prihvatiti svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština.

„Postoji rezolucija 1244 i niz sporazuma postignutih uz posredstvo EU između Beograda i Prištine uključujući Zajednicu srpskih opština“, podsetio je ruski ministar uz ocenu da bi formiranje te zajednice bio ogroman korak unapred.

On je dodao da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut pre više od šest godina, a da Priština odbija da ga sprovede.

Lavrov je takođe istakao da je, kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, predsednik Rusije Vladimir Putin više puta rekao da će Rusija prihvatiti svako rešenje koje bude postignuto između Beograda i Prištine i da aktivno podstiče takav dijalog.

„Na žalost, naše kolege iz EU, koji su preuzeli na sebe da budu posrednici, nisu upesli da isposluju da se dogovoreno poštuje“, konstatovao je on.

Istovremeno, Rama je rekao da je pozicija Albanije jasna i ponovo izneo stav da je „dobro za sve, uključujući Srbiju da prizna Kosovo“.

„Volja ljudi nije dvostruki aršin što se tiče priznanja ili nepriznanja. Ne razumem zašto bi drugi imali pravo da budu posebna država, a Kosovo to pravo nema“, zaključio je Rama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala