Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju „zeleno svetlo“, kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.
„Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formulu“, rekle su biolozi Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.
Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošija.
Ljuska je još u procesu izrade, a u toku su konsultacije sa stručnjacima o izboru najzdravije opcije.
U odnosu na kokošija jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna.
Što se ukusa tiče, teško ga je opisati, „jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošijih“, preneo je Tanjug.
„Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošija“, rekle su naučnice.
Dodale su da se kokošija jaja koriste na toliko različitih načina i da to otežava proces kopiranja.
Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.