Albanski rat iza kulisa kampanje u Makedoniji

© AFP 2023 / ROBERT ATAANSOVSKAlbanci na protestu u Skoplju , Makedonija 11. juli 2014
Albanci na protestu u Skoplju , Makedonija 11. juli 2014 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iza kulisa priprema za vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji među albanskim strankama vodi se pravi mali rat, koji sa jedne strane potpiruje albanski premijer Edi Rama, a sa druge bivši premijer privremenih institucija Prištine Ramuš Haradinaj.

Novi vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji zakazani su za 12. april ove godine, a najvećoj albanskoj partiji DUI, iza koje stoji premijer Albanije Edi Rama, preti opasnost da ode u opoziciji.

Sa druge strane, bivši premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj potencira da ostale četiri albanske stranke u Makedoniji na izbore izađu na jednoj listi, to jest u koaliciji. Haradinaj je tu ideju već pokrenuo sa mrtve tačke, jer je Pokret „Besa“ sa ostalim strankama postigao okvirni dogovor o zajedničkom nastupu na izborima.

Bitka za makedonske Albance

Iako sve na prvi pogled deluje kao albansko-albansko predizborno trvenje, ipak, dalja politička pomeranja u Severnoj Makedoniji umnogome zavise od toga ko će od njih ući u Sobranje — DUI, koji je umerenija varijanta ili nova albanska koalicija koja ima veće apetite.

Politikolog iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je tačno da se u albanskom kampusu vodi bitka između DUI i ostalih albanskih stranaka koje su trenutno u opoziciji. „Međutim, činjenica da obe albanske strane imaju mentore iz drugih država, nije dobra po samu Makedoniju“, ističe Đorđevski.

„Bitka će biti neizvesna, jer posle svih ovih godina koliko je DUI u vlasti, akumulirano je nezadovoljstvo Albanaca. Ono što je DUI uradio, a što se poštuje, jeste uspeh u vezi sa upotrebom albanskog jezika. Međutim, to nije dovoljno, jer je DUI dugo u vlasti“, objašnjava Đorđevski.

Činjenica je da nisu do kraja realizovani svi zahtevi Albanaca, od izmene zastave, himne i državnog grba Makedonije, koji bi sadržali državne simbole koji oslikavaju multietničnost i etničku ravnopravnost u Makedoniji, do ekonomske samostalnosti albanskih opština, a to je ono što koaliciji okupljenoj oko Pokreta „Besa“ smeta.

Ništa nije sigurno

„To sve kod njih ide korak po korak. Koriste situaciju da su odlučujući faktor za sastavljanje kako nove Vlade, tako i prethodnih vlada u Makedoniji, i može im se da zbog te podrške ispostave fakturu celoj makedonskoj političkoj sceni. Naravno, makedonske stranke im, zbog velike želje da budu na vlasti, u svemu popuštaju“, kaže Đorđevski.

Prema njegovom mišljenju — uticaj Rame i Haradinaja na albanske stranke u Severnoj Makedoniji predstavlja mešanje u unutrašnje stvari te zemlje.

„Jasno je da oni imaju uticaja, a koliko i kako — pokazaće izbori. U svakom slučaju, nije dobro za državu kada se političari sa strane mešaju“, kaže sagovornik Sputnjika.

Uticaj Prištine i Tirane

Razlog zbog kog su i Rama i Haradinaj toliko zainteresovani za to ko će od albanskih stranaka ući u Sobranje je jasan — opcija koja pobedi će imati bolju kontrolu dešavanja u albanskom nacionalnom korpusu u Severnoj Makedoniji, a samim tim i u albanskom korpusu u regionu.

Nije tajna da je Edi Rama bio taj koji je na prošlim parlamentarnim izborima u Makedoniji dao blagoslov najvećoj albanskoj stranci Demokratskoj uniji za integraciju, koju predvodi Ali Ahmeti, da se odrekne dugogodišnje saradnje sa VMRO-DPMNE i podrži lidera SDSM-a Zorana Zaeva i tako ga dovede na mesto premijera.

Od tada je Makedonija promenila ime države, a prava Albanaca su gotovo pa izjednačena sa pravima Makedoncima. Sa druge strane, Haradinaj, koji ima izvrsne odnose sa Mahmutom Tačijem, liderom Demokratske partije Albanaca, ima daleko tvrđe stavove po pitanju Albanaca i njihovih prava. Haradinaj, za razliku od predstavnika DUI, zahteva i da Albanci u Makedoniji ne odustanu od rezolucije kojom se „osuđuje genocid nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu od 1912. do 1956. godine“, što je stav koji nacionalnom albanskom telu veoma prija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala