Sve zarad potpune kontrole ─ svetske elite žele „bezgotovinsko društvo“

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENKupac plaća robu pametnim telefonom u prodavnici na severu Francuske
Kupac plaća robu pametnim telefonom u prodavnici na severu Francuske - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Svetske elite žele da uspostave potpunu kontrolu nad finansijskim tokovima stvarajući „bezgotovinsko društvo“, piše nemački „Kontra magazin“.

Iz tog razloga banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac. U budućnosti će biti dovoljan jedan pritisak dugmeta da se čoveku oduzmu sredstva za život, upozorava autor članka Marko Majer.

List piše da svetske elite mrze novac u gotovini. I nije slučajno da je nedavno Međunarodni monetarni fond (MMF) dao „preporuke“ Centralnim bankama i vladama kako da obeshrabre ljude da koriste papirni novac.

Kao jedna od metoda predlaže se zamena novčanica sa visokim apoenima, piše autor članka. A svet se već kreće u tom pravcu — u Evropi i drugim razvijenim zemljama.

CC0 / Unsplash / Alexander Mils / Banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac
Sve zarad potpune kontrole ─ svetske elite žele „bezgotovinsko društvo“ - Sputnik Srbija
Banke i platni sistemi čine sve kako bi obeshrabrili ljude da koriste papirni novac

MMF takođe savetuje uvođenje gornje granice za gotovinske račune. Osim toga, plaćaju se i provizije za podizanje papirnog novca sa bankomata, kao i za njihovo stavljanje na račun.

Takođe se razmatra mogućnost devalvacije gotovine u odnosu na digitalnu valutu, kada će kupac doplaćivati za robu ako koristi novčanice. S vremenom će razlika u vrednosti samo rasti.

Na kraju će se stvoriti „bezgotovinsko društvo“, u kom će finansijska preduzeća dobiti potpunu kontrolu nad novcem ljudi, upozorava list. Biće dovoljan jedan „klik“ da čovek ostane bez sredstava za život. Ovo je posebno opasno za članove opozicije i borce protiv sistema, jer se već sada blokiraju bankarski računi i računi u platnim sistemima, upozorava Majer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala