Omiljeni napitak širom sveta kafa je hvaljena, opevana i neizostavni deo razbuđivanja ljudi. Iako sadrži razne antioksidanse, njene zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, piše „Pozitiv med“, a prenosi hrvatski „Ekspres“.
Naime, naučnici su otkrili šta se tačno događa u telu kada se kafa pije na prazan želudac, nebitno da li je ona instant, turska ili pomešana sa mlekom.
1. Povećanje nivoa želudačne kiseline
Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje hlorovodonične kiseline u sistem organa za varenje, što je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju sami po sebi višak kiseline. Zbog visokih nivoa želudačne kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, hroničnog gastritisa, sindroma iritabilnog creva i želudačnog refluksa.
2. Povećan rizik od raka
Zbog poremećaja varenja nakon ispijanja kafe često dolazi do otežane apsorpcije proteina u telu, što pak rezultuje nadutošću, iritacijom, pa i upalom creva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog creva, najčešće maligne bolesti današnjice.
3. Teskoba
Pijenje kafe generalno deluje na povećanje nivoa hormona stresa kortizola. Taj se efekat pojačava ako se kafa pije na prazan želudac, jer hrana deluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i teskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha...
4. Snižen nivo hormona
Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti. Ako pojedinac pije kafu na prazan stomak, primetiće naglo podizanje raspoloženja, ali i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa pije višekratno tokom dana, serotonin postaje zavisan od spoljašnjih faktora, a ne od rezultata rada organizma.