Hrvatska posle napada u Kninu optužuje Vučića i traži od Srbije da zaštiti Hrvate!?

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICZagreb - obećani grad za Ukrajince?
Zagreb - obećani grad za Ukrajince? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ocenilo je danas kao „krajnje neprihvatljivu“ jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je, povodom napada na Srbe u Kninu, rekao — da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Hrvatsko Ministarstvo je pozvalo Srbiju da, umesto manipulisanja činjenicama, unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je „Hina“.

„Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju Ministarstva i tvrdi da o tome govore brojne relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srpske protivtužbe.

U saopštenju se dodaje da „upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine osnovnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče“.

Hrvatsko Ministarstvo navodi i da je „nasuprot ovakvim srpskim pokušajima, Hrvatska zainteresovana za stabilnost svoga suseda i otvorena za prenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Evropsku uniju“.

„Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusedske odnose sa svim susednim državama“, istaklo je Ministarstvo.

Ministarstvo navodi i da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina i da izgrađuje tolerantno i inkluzivno društvo, utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

„Umesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu sa preuzetim obavezama, unapredi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dve susedne države“, navodi se u saopštenju, a prenosi „Hina“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče, povodom napada na Srbe u Hrvatskoj, da je neverovatno da u 21. veku ne postoji bolji odgovor na te događaje od priče o velikosrpskoj agresiji, i ocenio je da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Predsednik Srbije je rekao da su napadali na ljude koji su u Kninu i u drugim mestima gledali Crvenu Zvezdu, podsećajući da su Srbi uvek navijali za Zvezdu, da bi se razlikovali tako od Hrvata, Hajdukovih navijača.

„I dan danas ih love, da vide ko sme u Hrvatskoj da navija za Zvezdu“, rekao je Vučić. Istakao je i da će Srbija gledati da učini sve da pomogne svom narodu i konstatovao je da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pobunio pre 30 godina protiv takvog režima i što i dalje proterani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji, gde su otpočeli novi život.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala