Pirinač kuvate na klasičan način — barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari?
Sudeći prema nedavnom istraživanju, taj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše „Indipendent“.
Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča, a ta hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.
Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom ga isperete više puta — sve dok voda ne bude prozirna.
Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Sijevu emisiju „Verujte mi, ja sam doktor“.
U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je „isparila“ tokom kuvanja.
Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti, prenosi B 92.
U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći — nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.