Naučnici sa Kraljevog koledža u Londonu otkrili su da ljudi koji duže spavaju imaju manje šanse da posegnu za slatkišima i ugljenim hidratima.
Nedostatak sna već je poznat kao faktor rizika za gojaznost jer menja nivo hormona koji kontrolišu apetit. Ali nova studija je pokazala i da ljudi koji duže spavaju u toku nedelje biraju zdraviju hranu i u proseku jedu deset grama manje šećera dnevno.
„Činjenica da produženje sna dovodi do smanjenog unosa šećera znači da jednostavna promena načina života može pomoći ljudima da se zdravije hrane“, rekla je glavni istraživač dr Vendi Hel.
U istraživanju je 21 dobrovoljac, koji je u početku spavao manje od sedam sati dnevno, upućen na savetovanje kako da promeni svoje navike i počne duže da spava.
Njima je savetovano da počnu u isto vreme da idu na spavanje, da odole kofeinu i hrani pre spavanja i da pokušaju da se opuste u večernjim časovima.
Za sedmodnevni period, koliko je trajalo istraživanje, ova grupa je dodala oko 90 minuta sna.
Nakon toga su do kraja nedelje jeli manje šećera i ugljenih hidrata nego na početku. Nasuprot tome, u kontrolnoj grupi čiji se spavanje nije poboljšalo nije bilo promena.