Iako stručnjaci ne bi savetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje sadrže tragove zdravijeg i dužeg života.
Teobromin je relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vekom, rekli su naučnici, prenosi agencija DPA.
Međutim, sprovedeno je ograničeno istraživanje o njegovom uticaju na ljude. Analiza, koju su sproveli stručnjaci s Kings Koledža u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Nemačkoj.
Naučnici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.
Vrlo uzbudljivo otkriće
"Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sledeća važna pitanja su šta stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i retkim bolestima", rekao je vodeći naučnik na Kings Koledža u Londonu Ramy Sad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike.
"Naša studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima. Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i duži život", kaže Jordana Bel, profesor epigenomike na Kongs Koledžu u Londonu.
Istraživači su takođe testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin. Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili materija stupa u interakciju s drugim hemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola. Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.
Pogledajte i: