Već godinama prisutna trka za sezonskim radnicima u turizmu u regionu ove godine bi, zbog aktuelne društvene situacije, mogla dodatno da nas ostavi bez potrebne radne snage u tom sektoru. Na Jadranu nude plate od 900 evra za najniže plaćene poslove do čak 3.000 evra za šefa kuhinje. Hrvatskoj nedostaje između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Privredna komora Crne Gore procenjuje da će im biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. S obzirom na okolnosti u zemlji koje su već dovele do otkazivanja 30 odsto aranžmana stranih gostiju i 40 odsto u kongresnom turizmu, najpre će, kako je ocenjeno, trpeti zarade zaposlenih u turizmu, odnosno hotelijerstvu i restoraterstvu.
Otuda su i realna strahovanja da bi jedan deo zaposlenih u tom sektoru, trbuhom za kruhom, krenuo put Jadrana. Hoćemo li pred glavni deo sezone u Srbiji ostati bez radne snage u turizmu i ugostiteljstvu i hoćemo li i u tom sektoru uvoziti radnu snagu sa Dalekog istoka? Kakve su procene šta nas očekuje do kraja godine?
O tome u emisiji „Energija Sputnjika“ sa Mirom Kankaraš Trklja razgovara Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES.