MULTIMEDIJA

Karnevalska atmosfera u Dimitrovgradu: „Dani caribrodske šušenice“ /foto/

U Dimitrovgradu je tokom vikenda održana manifestacija pod nazivom „Dani caribrodske šušenice“, čuvenog specijaliteta od dimljenog svinjskog mesa koje je pravi delikates, a pravi se tokom jeseni i konzumira tokom zime - po vekovnoj tradiciji u ovom delu Srbije.
Sputnik
1 / 5

Saša Jovanović, jedan od iskusnijih proizvođača šušenice, ali i drugih gurmanluka od mesa, poput pirotske peglane kobasice, kazao je za Tanjug da mu je ovo deveto učešće na ovoj manifestaciji.

2 / 5

„Tajna dobre šušenice je u domaćem mesu - mesu od svinja iz domaćeg uzgoja, i to je poenta cele priče. Naravno, potrebno je salamurenje određen broj dana, dimljenje na bukovom drvetu, i to je to", rekao je Jovanović, dodavši da je interesovanje za ovu manifestaciju zadovoljavajuće i da ima dosta posetilaca iz Bugarske.

3 / 5

Igor Veselinović iz Pirota kaže da prvi put učestvuje na „Danima caribrodske šušenice“.

„Sve šušenice su iz mog ličnog uzgoja. Po meni je tajna dobre šušenice u salamurenju, u dobrom odležavanju. Moje šušenice su deset dana sedele u soli, prevrtane i prane par puta da so lepo ugrize, i onda šušenica ide super. Mi šušenicu tokom zimskih dana najviše volimo uz zimske špricere, domaći roze, a tu je i nezaobilazni kačkavalj“, kaže Veselinović za Tanjug.

4 / 5

Direktor Turističke organizacije Dimitrovgrad Vasil Andrejev izjavio je da ova manifestacija iz godine u godinu obara rekorde i kada je o posećenosti reč, ali i kada je reč o broju izlagača i učesnika.

5 / 5

„Ove godine imamo najmanje 200 autobusa sa turistima iz susedne Bugarske, a individualne dolaske i ne računamo. Imamo mnogo turista iz drugih delova Srbije. Ove godine imamo 265 metara štandova u hali i 105 metara u gradu, tako da imamo karnevalsku atmosferu. Imamo oko sto izlagača caribrodske šušenice, a posebno me raduje da je od stotinak izlagača polovina iz Dimitrovgrada“, rekao je Andrejev.

Komentar