SRBIJA

Vučić svečano dočekao predsednika Mađarske Šujoka ispred Palate Srbija /foto/

Predsednika Mađarske Tamaša Šujoka danas je uz najviše državne počasti dočekao predsednik Aleksandar Vučić ispred Palate "Srbija". Svečani doček priređen je uz intoniranje državnih himni Mađarske i Srbije i počasni stroj Garde Vojske Srbije.
Sputnik
Predsednik Vučić je istakao da je ova poseta još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.
"Dobro nam došli, dragi predsedniče Mađarske. Ovo je prva zvanična poseta predsednika Tamaša Šujoka Srbiji i predstavlja još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje između naših zemalja", napisao je Vučić na društvenim mrežama.
Naveo je da će sa Šujokom razgovarati o ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama, kao i situaciji u regionu. "Značaj ove posete je višestruk, jer će doprineti produbljivanju partnerstva i saradnje u ključnim oblastima", istakao je Vučić.
Dočeku predsednika Mađarske prisustvovali su i ministri Goran Vesić i Tomislav Momirović.
Predsednici Srbije i Mađarske imaju „tet-a-tet“ sastanak, a zatim sledi i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok
Dvojica predsednika će oko 15 časova posetiti Čurug, gde će položiti vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.
Vučić i Šujok će položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu, a na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe posle čega će uslediti obraćanje dvojice predsednika.
Tokom posete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsednikom Skupštine Srbije Anom Brnabić.
Predsednik Mađarske stigao je u nedelju uveče u Srbiju, a na Paliću se sastao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom.
Šujok je izjavio da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera i ocenio da je Savez vojvođanskih Mađara aktivan i nezaobilazan faktor u zastupanju mađarskih interesa u Vojvodini, kao i u sistemu mađarsko-srpskih odnosa.
On je podsetio da su se 26. juna 2013. godine tadašnji predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajedno poklonili sećanju na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, što je, kako je ocenio "jedna od prekretnica u procesu mađarsko-srpskog pomirenja" u čemu je, kako je naveo, suštinske zasluge imao pokojni predsednik SVM Ištvan Pastor, prenosi Panon televizija.

„To je pomoglo da se suočimo sa neuralgičnim tačkama naše istorijske prošlosti, razvijamo atmosferu poverenja koja je postavila temelje strateškog partnerstva dve zemlje danas, stvarajući time mogućnost za srpsku nacionalnost u Mađarskoj i Mađare Vojvodine da napreduju u svom zavičaju“, rekao je mađarski predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Pastorom.

Pastor je takođe ukazao na značaj istorijskog pomirenja pre 11 godina.
Pogledajte i:
Komentar