RUSIJA

Orban poručio Zapadu: Do guše ste u gubitničkom ratu

Zapadne zemlje gube rat u Ukrajini, ali i dalje ne žele da ga zaustave i priznaju svoj neuspeh, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
Sputnik
„Zapad je u teškom položaju, vodi izgubljeni rat. Situacija je takva da zapadne zemlje ne žele da zaustave rusko-ukrajinski rat“, rekao je Orban za radio „Košut“.
Prema njegovim rečima, zemlje Zapada koje nisu bile na gubitničkoj strani od Drugog svetskog rata, sada prolaze kroz promene jer trpe poraz u ratu u Ukrajini.

„Zapadne zemlje su do guše u gubitničkom ratu, upravo sada gube rat“, naglasio je mađarski premijer.

Kako kaže, Mađarska je zahvaljujući principijelnom stavu sačuvala „prostor za manevar“ u ekonomskoj oblasti, na koju u velikoj meri utiče sukob u Ukrajini.
„Povratak Hladnog rata je loša ideja, ali ima mnogo ljudi koji na taj način reaguju na rusko-ukrajinski rat i već objavljuju rat u oblasti ekonomije. Uspeli smo da ostanemo van rata i mislim da se može izbeći loša ekonomska politika zasnovana na pogrešnoj vojnoj logici“, dodao je on.
Premijer je izrazio nadu da će u slučaju pobede Donalda Trampa na predstojećim američkim predsedničkim izborima „stranku rata u Americi smeniti stranka mira“ i da će moći da se računa na regulisanje ukrajinskog sukoba.
„Bivši predsednik Tramp će se vratiti i onda možemo da odahnemo, jer više nećemo biti sami, biće nas bar dvoje“, rekao je šef mađarske vlade.
On se osvrnuo i na Samit BRIKS-a, koji je u četvrtak završen u Kazanju, nazvavši ga samitom istočnih zemalja sa moćnom ekonomijom.
Šesnaesti Samit BRIKS-a, koji je ključni događaj ruskog predsedavanja, održan je u od 22. do 24. oktobra. U sredu je usvojena zajednička Kazanjska deklaracija.
SVET
Orban: Evropsko rukovodstvo uvelo ceo Zapad u beznadežan rat
Pogledajte i:
Komentar