RUSIJA

Vulin za Sputnjik: Rusija je deo naše istorije – nećemo joj uvoditi nikakve sankcije

Rusija je deo naše istorije, uvek nas je podržavala i nećemo joj uvoditi sankcije, bez obzira na pritisak Zapada, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za Sputnjik.
Sputnik
Prema njegovim rečima, Zapad vrši pritisak na Beograd za bilo kakav oblik saradnje sa Moskvom, ali ne treba očekivati uvođenje sankcija ili prekid direktnih letova između Rusije i Srbije.

„Postoji pritisak na svaku aktivnost između Srbije i Rusije. Kolektivni Zapad uvek vrši pritisak na nas kada vidi da održavamo dobre veze sa Rusijom. Ne, nećemo uvoditi nikakve sankcije Rusiji. I naravno da nećemo promeniti našu politiku u pogledu naše ekonomske saradnje, a letovi za Moskvu su deo naše ekonomske saradnje. Ne mogu da kažem da li će ih biti više ili manje, ali znam da nećemo prestati da letimo za Moskvu“, rekao je Vulin agenciji na marginama Samita BRIKS-a.

On je dodao da bi svaka njegova poseta Moskvi mogla da posluži kao povod za pritisak Zapada, kao i u principu svaki zajednički rad.

O gasu

Vulin je takođe upozorio da bi ukrajinski upad u Sudžu i mogući prekid tranzita gasa kroz Ukrajinu mogli da dovedu do povećanja cena gasa u Evropi.
„To bi mogao da postane problem, i to za sve nas, za celu Evropu, ne samo za Srbiju. Ali ne možemo ništa da učinimo. Ako očekujete da Ukrajina sluša šta Srbija kaže, to se neće desiti. Ali, da li očekujemo povećanje cena gasa? Da, naravno. Srećom, imamo ugovor sa Rusijom. Tako da nećemo nastradati“, objasnio je on.
Kako je naveo, to je prednost dugoročnih ugovora sa Moskvom.

„Sledeći put kada nam Evropljani dođu i kažu da uvedemo sankcije protiv Rusije, pitaćemo koliko će to koštati i ko će snositi troškove? Ne treba sve meriti prema materijalnim vrednostima. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji jer smatramo da je to nepravedno prema njoj, jer imamo istorijske, kulturne, verske i porodične veze“, naglasio je potpredsednik Vlade.

On je podsetio da je Rusija uvek podržavala Srbiju.

„A sada, u teškim vremenima, kakvi ćemo to biti ljudi ako uvedemo sankcije Rusiji? Sada kada Rusija pati. Ne, nećemo to učiniti ni zbog gasa, ni zbog ekonomije, ni zbog novca. Nećemo to učiniti jer je Rusija deo naše istorije, deo našeg postojanja“, izjavio je Vulin.

Takođe je ocenio da bi tursko gasno čvorište moglo da bude korisno za srpsku privredu, jer, kako kaže, njegovo pokretanje znači novi izvor i put za snabdevanje gasom.
Vulin je napomenuo da je Beograd zadovoljan vojnom tehnikom kupljenom od Rusije i da je spreman da kupi još.
On je konstatovao da Evropska unija ima velikih problema sa poverenjem nakon odusustva implementacije Briselskog sporazuma, koji, između ostalog, predviđa stvaranje Zajednice srpskih opština.
Kako kaže, neki opozicioni građani Rusije koji su u Srbiji pokušavaju da se suprotstave ruskoj vlasti. Beograd to ne podržava, poručio je Vulin.
Antivladin potencijal u Srbiji i dalje postoji, ali je situacija u zemlji trenutno normalna, delom zahvaljujući ruskim obaveštajnim službama, napomenuo je on.

O napadu na Kursku oblast

Potpredsednik Vlade Srbije se osvrnuo i na ukrajinski napad na Kursku oblast, rekavši da je napad imao je za cilj, pre svega, zauzimanje nuklearne elektrane, kao i da je informacija o mogućoj sabotaži trebalo da uzbuni ceo svet.
„Ne samo Srbija, već svaka država u svetu je trebalo da bude veoma zastrašena kad čuje tako nešto. Sve akcije na kurskom pravcu su preduzete pre svega u cilju zauzimanja nuklearke. U tom trenutku bi rekli: 'Okej, imamo nuklearnu bombu na ruskom tlu i upotrebićemo je'“, objasnio je Vulin i dodao da se to, srećom, nije dogodilo.
Kako je rekao, svaka pretnja u vezi sa upotrebom nuklearnih tehnologija u vojne svrhe veoma loša vest za ceo svet.
„Ne za Srbiju ili Rusiju, već za ceo svet. Onaj ko to ne razume, verujem da ne živi na planeti Zemlji“, konstatovao je on.
Samit BRIKS-a održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra. Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin doputovao je u utorak u Kazanj. Ruski ministar je dočekan sa pogačom.
RUSIJA
Vulin za Sputnjik: Nadam se da za Srbiju ima mesta u BRIKS-u
Pogledajte i:
Komentar