RUSIJA

Lavrov i Sijarto razgovarali o situaciji u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Sputnik
Strane su razmenile mišljenja o širokom spektru praktičnih pitanja bilateralne saradnje sa akcentom na implementaciji dogovora postignutih na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Mađarske Viktora Orbana 5. jula u Moskvi, navodi se u saopštenju.
„Razmenjena je mišljenja o ključnim pitanjima delovanja UN i aktuelnim međunarodnim problemima, uključujući i situaciju oko Ukrajine“, dodaje se u saopštenju.
„Uvek je dobro razgovarati, jer je u interesu moje zemlje da nastavimo iskrenu komunikaciju sa Rusijom“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova novinarima posle pregovora sa Lavrovom.
Sijarto je rekao da sa ruskim ministrom sarađuje već 10 godina.
„I ne mogu da kažem jednu lošu reč o našim odnosima. Oni su uvek bili zasnovani na međusobnom poštovanju“, naglasio je on.
Mađarski ministar je izrazio uverenje da druge zemlje treba da shvate potrebu izgradnje odnosa uzajamnog poštovanja i od obostrane koristi.
„Naš cilj je da pojačamo odnose u svim oblastima koje ne utiču na sankcije“, naglasio je Sijarto.
Rusko Ministarstvo takođe je saopštilo da se Lavrov sastao sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Jurajem Blanarom.
Lavrov je u sredu razgovarao sa kolegama iz Kine, Malte, Indije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Kube, Venecuele, Nikaragve i Mađarske. Takođe se sastao sa generalnim sekretarom Lige arapskih država i državnim sekretarom Svete stolice Pjetrom Parolinom.
Pogledajte i:
Komentar