REGION

Rusija dobro uočila problem - nacizam diže glavu i na Balkanu

Ukoliko se nešto ne bude ubrzo preduzelo po pitanju ponovnog veličanja nacizma, pa i na Balkanu ove pojava će i te kako imati uticaja na arhitekturu buduće Evrope.
Sputnik
Ovoje mišljenje političkog analitičara Dušana Ilića sa Instituta za evropske studije, povodom izveštaja Ministarstva spoljnih poslova Rusije u kom se podrobno ukazuje na neonacističke trendove.

Vidljiv neonacizam u Hrvatskoj

Rusko ministarstvo je, naime, upozorilo na porast slučajeva veličanja nacizma, širenja neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma i ksenofobije u svetu. Takvi primeri zabeleženi su i u regionu Balkana, između ostalog u Hrvatskoj, BiH i na tzv. Kosovu.
Ilić kaže da nije iznenađen ovakvim rezultatima istraživanja koje je uočilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„U suštini, u ruskom izveštaju je detektovan sam problem za koji ne možemo ni reći da je buđenje neonacizma jer nacizam praktično nije nikada ni zamro na Balkanu, imajući u vidu da se, između ostalog, Republika Hrvatska u svom najvišem pravnom aktu poziva na svoje pravne prethodnike. I to je praktično pozivanje i na državu koja je oličenje nacizma – Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH),“ napominje Ilić.
S druge strane, dodaje naš sagovornik kulturna i nacionalna politika u Zagrebu je gotovo ista kao ona koja je vođena od 1941. do 1945. godine a i kasnije, a koja je 1991. godine praktično vaskrsla.
„Tako da je teško govoriti da se u Hrvatskoj nacizam tiho budi jer je on prosto tu, vidljiv, nesakriven. Akcije „Oluja“ i „Bljesak“ i druge zločinačke akcije su samo pokazale da nacizam nikad nije zamro u toj zemlji,“ kaže on.

Poznata veza muslimana i Hitlera

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, napominje Ilić, situacija je slična ali i donekle drugačija u isto vreme.
„U BiH je malo drugačija manifestacija nacizma i rasizma koja je dobrim delom povezana sa islamskim fundamentalizmom i ekstremizmom koji takođe ima svoje korene u Drugom svetskom ratu. Jerusalimski muftija je imao odličnu saradnju sa Hitlerovom Nemačkom i bio je jedan od inicijatora stvaranja „Handžar divizije“ i drugih muslimanskih jedinica,“ podseća sagovornik Sputnjika.
U BiH smo takođe imali prilike, kaže Ilić, da sve to ponovo vidimo i od 1992. godine kada je BiH nelegalno napustila tadašnju zajedničku državu SFRJ, tako da je Federacija BIH danas gotovo potpuno etnički očišćena od Srba .
„To je rezultat takve politike koja je po nama dosta blaža nego Hrvatska, ali su joj rezultati u suštini donekle isti", konstatuje naš sagovornik.
Kad je reč o separatistima u Prištini, ističe Ilić, oni ne kriju da se pozivaju na tradiciju Džafera Deve i drugih albanskih nacista i nacističkih saradnika iz Drugog svetskog rata.
"Ako tome dodamo da imaju jednu posebnu vrstu šovinizma pre svega i najviše prema Srbima jasno je da je to neprekinuta nit jedne ideologije koja je praktično menjala samo određene forme ali ne i suštinu,“ napominje Ilić.

Kriptonacističke ideje i u Crnoj Gori

Sagovornik Sputnjika dodaje da nije čudo što je nacizam kao pojava u vidokrugu Rusije i da je dobro da je bar neko na to skrene pažnju iako, kako kaže, ne očekuje da će to nekoga posebno dotaći ni u pomenutim državama i teritorijama, a posebno ne na Zapadu koji faktički i podržava obnovu te ideologije danas.

„Problem je kod nas što se i u nekim delovima crnogorskog društva sve više neguju kriptonacističke ideje i to je primetno na Cetinju gde se sve češće izbacuju atisrpske parole. To je novina u odnosu na prethodne decenije,“ napominje on.

REGION
Šta piše u izveštaju MIP-a Rusije o veličanju nacizma u Hrvatskoj, BiH i na tzv. Kosovu
SRBIJA
Kurti obnavlja kuću „kosovskog Hitlera“, Zapad ćuti jer mu odgovara sve što je upereno protiv Srba
Komentar