NAUKA I TEHNOLOGIJA

Za nekoliko dana Zemlja će dobiti „mini mesec“

Već smo navikli da kada gledamo u noćno nebo, njime dominira veliki, svetao Mesec. Ali Zemlja će za nekoliko dana dobiti još jednog „svemirskog saputnika”.
Sputnik
Naučnici su otkrili da će novootkriveni asteroid, označen kao 2024 PT5, privremeno postati Zemljin „drugi mesec“. Naime, od 29. septembra do 25. novembra taj asteroid će biti zarobljen u zemljinoj gravitaciji i kružiće oko naše planete. Posle te kratke posete vratiće se u svoju heliocentričnu orbitu i nastaviti put oko Sunca.
Američko astronomsko društvo je u svojim istraživačkim beleškama objasnilo o čemu se tačno radi. Tako navode da su astronomi prvi put uočili asteroid 7. avgusta 2024. godine, koristeći južnoafričku opservatoriju ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).
Prema njihovim procenama, asteroid ima prečnik od oko 11 metara, a tačne dimenzije mogle bi da se utvrde tokom njegovog boravka u blizini Zemlje. Poznato je da asteroid 2024 PT5 dolazi iz asteroidnog pojasa Arjuna, koji se sastoji od malih asteroida koji imaju orbite oko Sunca slične Zemljinim.
Glavni autor studije, Karlos de la Fuente Markos, istraživač na Fakultetu matematičkih nauka Univerziteta Komlutense u Madridu, istakao je u svojim beleškama da će astronomi koristiti blizinu asteroida da ga bolje upoznaju i istraže jer trenutni podaci ukazuju da bi asteroid mogao imati prečnik i do 42 metra, što bi značilo da je veći od asteroida koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine. Podsetimo, ovaj asteroid je imao prečnik od 17 do 20 metara i eksplodirao je u vazduhu iznad tog ruskog grada, što je oslobodilo energiju 20 do 30 puta veću od atomske bombe bačene na Hirošimu u Japanu. U to vreme, ostaci asteroida povredili su više od 1.000 ljudi i oštetili više od 7.000 zgrada.
Ali de la Fuente Markos ističe da asteroid 2024 PT5 neće predstavljati nikakvu opasnost za ljude na Zemlji. Ni sada, ni u narednih nekoliko decenija, jer će se „skrasiti” na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara. To je otprilike 10 puta veća udaljenost od one na kojoj su Zemlja i Mesec.
On dodaje i da ovo nije prvi, a verovatno ni poslednji put da Zemlja dobija „kratkoročnog pratioca“, ali i da neće svaki asteroid postati Zemljin „mini mesec“ jer su tačno određeni uslovi potrebno za to. Dakle, asteroid mora da putuje određenom brzinom (sporo) i smerom (prilično blizu Zemlje, na kosmičkoj skali) da bi ga Zemljina gravitacija uhvatila i zadržala.
Asteroidi koji postaju mini-meseci dolaze na 4,5 miliona kilometara od Zemlje pri brzinama ispod 3.600 kilometara na sat. Pri tome, nije važno koliko je asteroid veliki ili mali, već samo kako joj se približava.
Što se tiče ovog mini-meseca, on će se nakratko vratiti u blizinu Zemlje početkom 2025. godine, na udaljenosti od 1,7 miliona kilometara, pre nego što ponovo krene u svemir. Sledeći susret se može očekivati tek 2055. ili 2084. godine. A za one koji su se nadali da će sami moći da posmatraju PT5 2024. godine - loše vesti. Zbog svoje udaljenosti i veličine neće biti vidljiv amaterskim teleskopima ili dvogledom. Moraćemo da se oslonimo na astronome i njihove uređaje.
Komentar