SPORT

Veliki uspeh srpskih šahista – uz pomoć ruskih velemajstora!

Muška šahovska reprezentacija Srbije osvojila je sjajno peto mesto, sa 17 bodova, na upravo završenoj 45. šahovskoj Olimpijadi u Budimpešti. Na taj način napravili su zaista veliki uspeh!
Sputnik
Da uspeh bude veći, naši momci su posle pobede nad Ukrajinom od 3,5:0,5 podelili drugo mesto, ali su po dodatnim kriterijumima bili lošiji od SAD, Uzbekistana i Kine, a bolji od Jermenije.

Velimir Ivić je za učinak u konkurenciji rezervi osvojio bronzanu medalju, dok je naša reprezentacija, u takozvanoj grupi A, osvojila srebrnu medalju (gleda se plasman bez prva 3 mesta). Poslednji meč još jedan je od dokaza u nizu da je naš nacionalni tim silno napredovao dolaskom AleksejaSarane i AleksandraPredkea, a da u Inđiću, Markušu i Iviću ima stabilnost.

Pobeda nad velesilom, kao što je Ukrajina i to sa 3,5:0,5, u meču koji je i njima bio veoma važan – veliki je podstrek za budućnost. Medalja je izmakla ovoga puta, biće novih prilika…Aktuelni prvaci Evrope najbolja su plasirana ekipa sa starog kontinenta na 45. šahovskoj Olimpijadi. To nikako nije slučajno.
Ženska reprezentacija Srbije izgubila je sa 2,5:1,5 od reprezentacije Argentine i tako propustila lepu priliku da turnir okonča među najboljih 10 reprezentacija. Poraz ih je odveo na deobu 22. mesta, u konačnom plasmanu dame su zauzele 25. poziciju.
Reprezentacije Indije osvojile su titule olimpijskih prvaka u obe konkurencije. Gukeš, Pragnananda, Erigaisi, Vidit i Harikrina izgubili su samo jednu od 44 partije u Budimpešti! Srebro je pripalo SAD, a bronza Uzbekistanu, selekcijama koje su kao i Kina, Srbija i Jermenija osvojle po 17 bodova. Dronavali, Vajšali, Divija, Vantika i Tanja donele su Indiji veliku radost. Srebro je pripali Kazakstankama, a bronza Amerikankama.
Na 45. šahovskoj Olimpijadi nastupilo je 188 reprezentacija u muškoj konkurenciji i 169 selekcija u ženskoj konkurenciji.
46. Olimpijada održava se 2026. godine u uzbekistanskoj prestonici Taškentu.
SPORT
Ruski šampioni vozili i osvojili medalje za srpski Sputnjik!
Komentar