DRUŠTVO

Očekuje se veliki poplavni talas: Evakuisana čitava naselja, raspoređena vojska, najteže u Rumuniji

U ciklonu „Boris“ koji je zahvatio centralnu i istočnu Evropu prema poslednjim podacima nastradalo je osamnaestoro ljudi. Evakuacije stanovništva u Poljskoj. U Mađarskoj se zatvaraju putevi pored Dunava. U Austriji proglašeno vanredno stanje. U Rumuniji uništeno hiljade kuća.
Sputnik
Gradonačelnik grada Nisa u Poljskoj, Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.
„Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen“, rekao je Kolbjarc, a prenosi Bi-Bi-Si.
Dva vojna helikoptera stigla su sinoć u Nisu kako bi pomogli da se sanira nasip reke Nisa Klodska koji je oštećen.
Na mesto oštećenja nasipa stavljane su velike vreće, prenosi poljska agencija PAP.
U nekim delovima Poljske nivoi reka opadaju, saopštili su lokalni zvaničnici.
Gradonačelnik grada Klodzko, Mihal Pisko, izjavio je da se voda povukla i da je to pokazatelj da je najgore prošlo.
Poljska vlada je zbog poplava proglasila stanje prirodne katastrofe, a premijer Donald Tusk rekao je da će 233 miliona evra biti izdvojeno za žrtve poplava u zemlji i da će Poljska tražiti i pomoć od EU.

Češka raspoređuje vojsku

Češka je odlučila da rasporedi vojsku zbog poplave.
Planirano je da do 2.000 vojnika sa odgovarajućom tehnologijom podržava civilne vlasti do kraja oktobra. Ministarka odbrane Jana Černočova objavila je ovo na Iksu.
Vojni helikopteri će snabdevati ljude u najteže pogođenim regionima na severoistoku Češke pijaćom vodom i hranom. Vojnici će takođe pomoći u čišćenju posle poplava.
U Češkoj evakuisano je više od 12.000, ljudi a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje. U toj zemlji je jedna osoba nastradala usled nevremena. Predsednik Pavel je obišao postradala područja, kaže da je prema onome što je video na nekim mestima stanje gore nego za vreme katastrofalnih poplava 1997. i 2002. godine.
„Video sam da je naš sistem za reagovanje u vanrednim situacijama spreman i da efikasnije reaguje nego ranije. Zahvaljujem na radu svima kojim su uključeni u saniranje poplava“, rekao je Petr Pavel, predsednik Češke.

Mađarski ministar odbrane: Na odbrani od poplava angažovano 1.400 vojnika

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.
On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.
Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.
Ciklon Boris je prethodnih dana centralnoj i istočnoju Evropi doneo velike količine padavina i poplave, a poplavni talas u Mađarsku je stigao juče.
Na jezeru Balaton udari vetra dostizali su oko 130 kilometara na sat.
Meteorolozi prognoziraju da će Dunav u Budimpešti dostići vrhunac u subotu, kada se očekuje vodostaj od oko 860 centimetara.
Gradske vlasti u Budimpešti su potpuno spremne za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka, a 12 hiljada vojnika je u pripravnosti za pružanje pomoći.
„Mesto gde sada stojim biće nedostupno za nekoliko dana, nivo Dunava će za nekoliko dana biti viši za dva metra. Zvaničnici koji se bave upravljanjem vodotoka uvereni su da nivo vode neće prevazići do sada rekordni. Sve dok Mađarska ne prođe kroz najgore neću napuštati zemlju a ministar unutrašnjih poslova Pinter će rukovoditi odbranom od poplava. Svi će ostati na raspolaganju ovde i na drugim mestima“, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Nov talas kiša i poplava u Austriji

U susednoj Austriji su nivoi reka opali ali su zvaničnici najavili drugi talas kiša i poplava. Posebno je teško u regionu severno od Beča. U 42 opštine pokrajine Donja Austrija proglašeno je vanredno stanje.
„Imamo dosta iskustva iz poplava od 2002. godine, pa nam je to pomoglo da bolje organizujemo odbranu. Mnoga mesta u Donjoj Austriji koja su veoma pogođena, tu je i glavni grad Sankt Polten. Dosta je posla za službe za reagovanje u vanrednim situacijama. U ovim trenucima impresivno je videti solidarnost između pokrajina, sada svi pomažu Donjoj Austriji koja je najugroženija“, istakao je kancelar Austrije Karl Nehemer.
Rumunske vlasti saopštile su u ponedeljak da je još jedna osoba nastradala u istočnom okrugu Galati, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na sedam. Kako prenose rumunski mediji, dve osobe se vode kao nestale.
Rekordne padavine u istočnoj i centralnoj Evropi je izazvalo je više faktora, u prvom planu klimatske promene. Sve to je stvorilo Savršenu oluju u kojoj su se pomešali hladan vazduh sa Arktika i topla struja sa Mediterana, objašnjavaju stručnjaci.
Pogledajte i:
Komentar