NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stiže „savršena“ solarna oluja: Iznad Srbije možda bude vidljiv nebeski spektakl pod jednim uslovom

Retka konvergencija solarnih događaja mogla bi da osvetli nebo sa aurorama vidljivim možda čak do pojasa iznad 40 stepeni severne geografske širine.
Sputnik
NOAA-in centar za predviđanje vremena u svemiru prognozirao je geomagnetnu oluju G3, koja se smatra „jakom“, za noć 16. i 17. septembra. Trio solarnih fenomena mogao bi da proizvede auroru vidljivu mnogo dalje od južnog od arktičkog pojasa, odnosno na severnoameričkom kontinentu do Ajove i Pensilvanije (oko 40 stepeni geografske širine), i na evropskom kontinentu do delova severne Engleske i Velsa.
Glavni pokretač predstojećeg događaja je solarna baklja klase Iks koja je eruptirala 14. septembra i klasifikovana je po veličini kao Iks4,5. Baklje Iks-klase su najmoćnije baklje koje Sunce može da proizvede. Zajedno s pomenutom bakljom, aktivna sunčeva pega je pokrenula izbacivanje koronalne mase (CME), bacajući milijarde solarnih čestica u svemir.
Zbog pomenute sunčeve baklje, od 14. septembra nestali su visokofrekventni radio signali, ali se očekuju novi efekti kako solarne čestice i dalje pristižu.
Pored toga, koronalna rupa na Suncu omogućila je solarnim vetrovima da pojačaju uticaj CME. Kada ove solarne baklje stignu do Zemlje, one stupaju u interakciju sa Zemljinim magnetnim poljem, proizvodeći različite efekte, uključujući dobro poznate aurore, ili polarnu svetlost.
Sunce je trenutno u najaktivnijoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, tako da su aurore uobičajene na Zemlji, ali se predviđa da će događaj od 16. septembra dostići nivo 7 od maksimalno 10 na Kp indeksu za geomagnetnu aktivnost. Mogu se pojaviti i drugi efekti, kao što su GPS i smetnje satelita, iako će većina zapravo ostati neprimećena, preneo je „Sajens alert“.
Za one koji se uglavnom nalaze iznad pojasa geografske širine od 40 stepeni, a to je mesto na kojem je i Srbija (pod uslovom da bude vedro) pogled na noćno nebo mogao bi da ih nagradi neverovatnim nebeskim prizorom.
Pogledajte i:
Komentar