Specijalna operacija u Ukrajini

Mediji: Ukrajina „krvari“; Podrška SAD Kijevu koliko bude potrebno ne odgovara realnosti sukoba

Podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini u suprotstavljanju Rusiji „onoliko koliko bude potrebno“ ne odgovara realnosti sukoba, budući da Oružanim snagama Ukrajine sve više nedostaje ljudstva za nastavak borbi, piše „Vašington post“.
Sputnik
Kako se navodi u članku, ukrajinska vojska „iscrpljena je neprekidnim borbama protiv bespilotnih letelica koja ne liči ni na šta u istoriji vojnih operacija“. U članku se primećuje da pristup administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji glasi da Oružane snage Ukrajine treba da učestvuju u sukobu „onoliko koliko bude potrebno“, ne odgovara mogućnostima Kijeva. Kako pišu autori, „Ukrajina nema dovoljno vojnika da beskrajno vodi dugotrajni rat na iscrpljivanje“.
List tvrdi da će bez dodatne vatrene moći Ukrajina možda morati da pristane na uslove Rusije da bi rešila sukob. Na osnovu intervjua sa ukrajinskim vojnicima, list dolazi do zaključka da Ukrajina „krvari“ i da ne može da se bori večno.
„Umorni smo“, rekao je jedan od ukrajinskih komandanata za „Vašington post“.
Ministarstvo odbrane Rusije je 13. septembra saopštilo da su Oružane snage Ukrajine za nedelju dana na svim pravcima specijalne vojne operacije izgubile skoro 17 hiljada vojnika. Ruska vojska zauzima naseljena područja i primorava neprijatelja da se povuče. Oslobođen je veliki broj naselja. Ruske snage potpuno su probile odbrambenu liniju ukrajinske vojske koja je postojala u DNR od 2014. godine.
RUSIJA
Mediji: Zapad jasno stavio do znanja Kijevu da mu ne može pomoći
Pogledajte i:
Komentar