RUSIJA

Simonjan o sankcijama medijskoj grupi „Rusija sevodnja“: Američko rukovodstvo se plaši svog naroda

Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je Sputnjik deo, i televizije RT Margarita Simonjan, izjavila je za televiziju „Rusija 1“ da se američko rukovodstvo plaši svog naroda i pozvala Amerikance da se prisete Deklaracije o nezavisnosti i govora predsednika Džona Kenedija o slobodi govora.
Sputnik
Ona je podsetila na situaciju sa sankcijama televizijskom kanalu RT u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da ima „još nekoliko pitanja za njih“.
„Zašto ste se toliko uplašili? Počinjali ste drugačije, vi ste se kao nacija drugačije rodili. Pročitajte svoju Deklaraciju o nezavisnosti sa njenim lepim rečima, pročitajte svoje amandmane, uključujući i amandman o slobodi govora. I pročitajte govor Džona Kenedija, kojeg ste očigledno vi ubili, i jednog dana ćemo saznati za to, jer je bio malo drugačiji“, rekla je Simonjan.
Po njenom mišljenju, Kenedi je ubijen zato što je razmišljao drugačije. Ona je podsetila da je Kenedi rekao da se SAD nisu plašile da „povere američkom narodu neprijatne činjenice, strane ideje, tuđe filozofije i konkurentske vrednosti“, jer „nacija koja se plaši da dozvoli svom narodu da sudi o istini i laži na otvorenom tržištu – to je nacija koja se plaši svog naroda“.
„Oni se plaše svog naroda, jer čim smo postali dovoljno primetni da nas sluša izborno značajan broj ljudi, počeli su da nas iskorenjuju svim alatkama koje imaju u toj svojoj kutiji. Ali nećete imati dovoljno alatki. Radićemo ovaj posao koliko god bude potrebno, dok nam domovina ne kaže da se povlačimo“, naglasila je Simonjan.
Podsetimo, američko Ministarstvo finansija je 4. septembra saopštilo da se uvode sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, ali i glavnoj urednici grupe i RT Margariti Simonjan i čitavom nizu istaknutih rukovodilaca.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova proučava mere američkih vlasti i priprema odgovor na njih.
RUSIJA
Rusija: Sankcije protiv ruskih medija - naručena kampanja
Pogledajte i:
Komentar