SVET

RT pobedio Ameriku - američkim oružjem

Američke sankcije medijskoj kući „Rasija sevodnja“ su veliki kompliment, jer dolaze od „najveće svetske sile“ koja ne može da razume zašto najveći deo sveta ne podržava ono što Zapad radi u Ukrajini.
Sputnik
Uz to, približavaju se američki predsednički izbori, a sankcije su način da se kaže da neke „strane sile“ pokušavaju da utiču na rezultat izbora, iako postoje unutrašnji razlozi za podršku kandidatima koje ne podržavaju Entoni Blinken i Demokratska stranka, navodi glavni urednik portala „Pištaljka“, Vladimir Radomirović.

Uvertira za napad na kineske medije

Na sankcije kompaniji „Rasija sevodnja“ treba gledati u širem kontekstu jer na delu je borba za novi koncept svetskog poretka. One su, prema Radomirovićevom mišljenju, uvertira u ono što će se dogoditi i kineskim medijima.
„U Kongresu je ovih dana izglasan i paket zakona koji se odnosi na suzbijanje kineske propagande i to je ono što ćemo viđati narednih godina iz Amerike ako Kamala Haris pobedi na izborima – tvrdnje da Rusija i Kina utiču na američku demokratiju, da pokušavaju da zaustave razvoj te zemlje i da ono što rade ruski i kineski mediji jeste propaganda, a ne novinarstvo“, ističe on.
Sa druge strane, svi znamo da i Amerika ima svoje državne medije, kojima je zabranjeno da emituju program na američkom tlu – upravo zato što se radi o propagandi, što nije u skladu sa američkim propisima.
„Oni izveštavaju u skladu sa interesima američke države u ostatku sveta, što smo i mi imali i i dalje imamo prilike da vidimo u Srbiji“, podseća naš sagovornik.

Kako je RT postao popularan u Americi

Ali i takozvani mejnstrim mediji u Americi takođe su odavno u dosluhu sa državom, što smo mogli da osetimo na svojoj koži tokom devedesetih godina. Ipak, pobeda Donalda Trampa 2016. bila je rezultat toga što Amerikanci više ne veruju mejnstrim medijima – da su im verovali, pobedila bi Hilari Klinton.
„Došlo je do koncentracije vlasništva nad medijima i između medija nema tržišne borbe; mali mediji nestaju, a veliki konglomerati su uz vlast. Amerikanci su to shvatili pre desetak godina, a RT je efikasno uspeo da uđe na deo američkog medijskog tržišta, koristeći američke metode da dopre do većeg broja građana“, objašnjava Radomirović uspeh koji je RT ostvario, ne samo u SAD već i u svetu.
Gledano iz perspektive američkog establišmenta, RT zaista i jeste pretnja njegovom opstanku. Međutim, ono što se događa u svetu, odnosiće pobedu nad američkim ponašanjem i američkom politikom, bez obzira na milijarde dolara koje Vašington odvaja za borbu protiv ruskih, a sada već i kineskih medija, kao i politike ultimatuma i zavrtanja ruku, zaključuje on.
RUSIJA
„Nisam uzalud živela“: Simonjan odreagovala na nove američke sankcije protiv ruskih medija
Pogledajte i:
Komentar