RUSIJA

„Ne igrajte se vatrom“: U Americi se raspitivali šta znači Putinova izjava

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov saopštio je da su ga, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućnosti da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju dalekometnim oružjem, zvali bivši zvaničnici koji su pitali šta zaista stoji iza takvih izjava ruskog lidera.
Sputnik
„Ovde su veoma pažljivo ispratili jučerašnju izjavu Putina. Zvalo me je nekoliko bivših zvaničnika koji su pitali šta zaista stoji iza takvih izjava. Rekao sam im 'kolege, ne igrajte se vatrom'“, kazao je Antonov.

„SAD se neće spasiti“

SAD neće uspeti da se spasu u slučaju nuklearnog sukoba u Evropi – Vašington treba da prestane da se igra vatrom, izjavio je Antonov.
„Sto puta smo rekli da se ne može voditi nuklearni rat između nuklearnih sila, pogotovo SAD i Rusije i da tu pobednika neće biti. Ali ovde (u SAD) imaju neku iluziju da ukoliko dođe do sukoba, da se on neće proširiti na teritoriju SAD. Stalno pokušavam da im prenesem jednu tezu – Amerikanci neće uspeti da se spasu preko okeana, taj rat će pogoditi sve. Zato im stalno govorimo, ne treba se igrati sa tom retorikom. Ne igrajte se vatrom“, rekao je Antonov za televiziju „Rusija 24“.
On je dodao da Moskva ne isključuje mogućnost da su SAD već tajno odlučile da dozvole Kijevu da izvodi napade u dubinu ruske teritorije.
Antonov je konstatovao da SAD nisu spremne za pregovore sa Rusijom o Ukrajini.

Vašington nema nameru da šalje trupe u Ukrajinu

Stejt department tvrdi da Vašington nema nameru da direktno učestvuje u sukobu u Ukrajini niti da šalje trupe u zemlju.
„Jasno smo stavili do znanja da SAD ne nameravaju da učestvuju u tom ratu. Ne nameravamo da šaljemo našu vojsku“, rekao je šef pres-službe resora Metju Miler.
Sjedinjene Američke Države pomno prate reči ruskog predsednika Vladimira Putina o posledicama učešća Zapada u sukobu u Ukrajini, ali će nastaviti da snabdevaju ukrajinske Oružane snage oružjem, kako same tako i u sastavu koalicije, dodao je on.
Prethodno, Putin je saopštio da će upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiti direktno učešće zemalja NATO-a u konfliktu u Ukrajini. Kako je saopštio Kremlj, izjava ruskog predsednika kristalno je jasna i nedvosmisleno je stigla do onih kojima je namenjena.
RUSIJA
Kremlj o napadima zapadnim oružjem na Rusiju: Putinova poruka stigla do onih kojima je namenjena
Komentar