EKONOMIJA

Problemi u autoindustriji: Italija zbog krize u „Folksvagenu“ traži nova tržišta za autodelove

Početkom nedelje uprava „Folksvagena“ objavila da je više ne isključuje mogućnost zatvaranja pogona i otpuštanja radnika u Njemačkoj u sklopu smanjenja troškova u ključnom brendu VW.
Sputnik
Italija je u potrazi za izvoznim tržištima za autodelove ‘bacila oko’ na Meksiko i Vijetnam, računajući da bi zbog krize u „Folksvagenu“ potražnja u Nemačkoj mogla oslabiti, rekao je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenose hrvatski mediji.
“Svesni smo situacije s kojom se Nemačka suočava u automobilskoj industriji”, rekao je ministar Tajani novinarima na marginama poslovnog foruma TEHA.
Problemi u Nemačkoj mogli bi da utiču na italijanski izvoz autodelova, objasnio je Tajani.
“Zato proveravamo na kojim bismo tržištima mogli ojačati prisutnost Italije”, dodao je, spomenuvši Meksiko i Vijetnam.
Prethodnih dana uprava „Folksvagena“ navela je da planiraju da ponište dugogodišnji sporazum s predstavnicima radnika u Nemačkoj koji isključuje otkaze do kraja 2029. godine, a na snazi je od 1994. godine.
Menadžeri veruju da brend VW treba iz temelja restrukturirati i da aktualni napori da se smanji broj radnika programima prevremenog penzionisanja i otpremnina neće biti dovoljni, poručili su iz uprave, ne precizirajući koliko bi radnih mesta u Njemačkoj moglo biti ugašeno, ni koje bi fabrike mogle biti zatvorene.
Nemačka je najveće tržište italijanske industrije autodelova, s izvozom u prošloj godini u vrednosti od 5,2 milijarde evra, prema udruženju proizvođača ANFIA.
SVET
Kriza drma temelje „Folksvagena“: Radnici protestuju, rukovodstvo krivi vladu, rešenje nije na vidiku
Komentar