RUSIJA

Američke sankcije ruskim medijima –Bajdenov pokušaj da oslabi uticaj RT

Nove američke sankcije ruskim medijima, među kojima su Sputnjik i RT, predmet su komentara mnogih američkih zvaničnika, kao i objava mnogih medija u SAD. Dok jedni smatraju da će se SAD teško izboriti sa rastućim uticajem RT, drugi ocenjuju da je progon ruskih medija intenziviran par meseci pre predsedničkih izbora u Americi.
Sputnik
Republikanci u Kongresu doveli su u vezu optužbe američkih vlasti na račun RT sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD i podsetili da su se optužbe za mešanje Rusije u izbore 2016. godine ispostavile kao lažne.
„Videli smo to i ranije. Godine 2016. isti ti ljudi promovisali su laž o Rusiji i mi sada znamo da su to bile potpune izmišljotine“, navodi TV „Foks njuz“ reči člana Predstavničkog doma Kongresa SAD Džima Džordana.
On je dodao da se i prema trenutnim optužbama odnosi krajnje skeptično.
SVET
Sloboda govora na američki način: Kad te boli istina jednostavno je – zabraniš
Kongresmenka Mardžori Tejlor Grin na društvenoj mreži „Iks“ takođe je istakla da je Ministarstvo pravde SAD intenziviralo progon ruskih medija par meseci pre izbora.
„Ne bismo želeli da uticaj Rusije ubedi Amerikance da su demokrate postale uzrok rušilačke inflacije, otvorene smrtonosne invazije desetina miliona ilegalnih migranata i finansiranja besmislenih ratova u inostranstvu i dovede do toga da Amerikanci glasaju za (kandidata republikanaca Donalda) Tramp“, bila je ironična kongresmenka.
Si-En-En je objavio da nije prvi put da je administracija aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena pokušala da se izbori sa rastućim uticajem RT.
„Saopštenje o uvođenju sankcija je drugi veliki pokušaj Bajdenove administracije da oslabi uticaj RT tokom poslednjih nekoliko meseci“, navodi se u saopštenju.
RUSIJA
„Žele da se reše neprijatne istine“: Ruski ambasador o novim sankcijama SAD protiv Sputnjika i RT
Američki novinar Džekson Hinkl prokomentarisao je za Sputnjik da se bivši oficir američkog mornaričkog korpusa SAD Skot Riter, koji je sarađivao sa ruskim medijima, i imovina ruskog politikologa koji ima američko državljanstvo Dmitrij Sajms nalaze u Rusiji, a ne u zoni dometa, navodno, slobodne američke države, ne bi im pretio „lov na veštice“.
„Sankcije i ceo ovaj ‘lov na veštice', koji se vodi protiv ruskih medija, ne mogu da me zaustave, jer sam u Rusiji. Trenutno sam bezbedan. Kažu da u Rusiji nema slobode govora, a u Americi ona postoji, ali, pogledajte mene. Da je Skot Riter bio u Rusiji, ne bi mu oduzeli pasoš. Da su slike i ostale stvari Dmitrija Sajmsa bile u Rusiji, FBI ih ne bi ukrao“, rekao je Hink u razgovoru sa agencijom na marginama Istočnog ekonomskog foruma.
Novinar smatra da će se cenzura američkih vlasti uoči predsedničkih izbora u zemlji samo pojačati.
Uprava vrhovnog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava zalaže se za slobodu govora, ali ne može da proceni američke sankcije protiv ruskih medija zbog nedostatka informacija, izjavila je za Sputnjik predstavnik organizacije Elizabet Trosel.
Prethodno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je besmislicama optužbe iz SAD da se Rusija meša u američke izbore i naglasio da Moskva tako nešto ne radi.
Podsetimo, američko Ministarstvo finansija je 4. septembra saopštilo da se uvode sankcije medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, ali i glavnom urednici grupe i RT Margariti Simonjan i čitavom nizu istaknutih rukovodilaca.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izučava mere američkih vlasti i priprema odgovor na njih.
Pogledajte i:
Komentar