SVET

Premijer Gruzije: Opozicija nema resurse da organizuje revoluciju

Opozicija u Gruziji nema dovoljnu podršku da organizuje revoluciju u zemlji posle parlamentarnih izbora 26. oktobra, izjavio je gruzijski premijer Irakli Kobahidze za televiziju „Imedi“.
Sputnik
„(Opozicija) će učiniti sve kako bi na neki način pokušala da smeni vlast protiv volje naroda, ali za to nema nikakve resurse. Narod je na strani Gruzijskog sna, vlast je jača i čvršća nego ikad, bezbednosni organi su jači i čvršći nego ikad. Kada te narod ne podržava, a država i organi reda su jaki, očigledno je da u takvim uslovima neće biti podrške naroda, bez koje nećeš organizovati nikakvu revoluciju“, rekao je šef vlade.
On je istakao da će opozicija pokušati da organizuje „radikalizaciju izbora“. Takvi rizici postoje, ali zemlja ima sve resurse da spreči takav scenario, dodao je Kobahidze.
Prema njegovim rečima, Gruzija mora da se oslobodi opozicije povezane sa bivšom vladajućom partijom Ujedinjeni nacionalni pokret, koju je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili, kao što su to uradili u Nemačkoj posle 1945. godine sa predstavnicima partije Adolfa Hitlera.
„Da je u nemačkoj politici posle 1945. godine ostala Hitlerova partija, takođe bi dobila oko 15-20 odsto. Dakle, kao što su se Nemci svojevremeno lako i grubo oslobodili te nesreće, tako i mi moramo da oslobodimo našu zemlju od kolektivnog nacionalnog pokreta“, istakao je Kobahidze i dodao da ako se Sakašvilijeva partija vrati na vlast, onda će nestati i evropska perspektiva Gruzije.
On je dodao da predsednica Gruzije Salome Zurabišvili nedvosmisleno neće priznati rezultate parlamentarnih izbora i smatraće ih nelegitimnim.
„To je zagarantovani scenario. Odmah mogu da vas uverim da će ona (Zurabišvili) to reći“, rekao je Kobahidze, ističući da će predsednica time ispuniti nalog opozicionih partija.
Parlamentarni izbori u Gruziji biće održani 26. oktobra. To će biti prvi izbori sa elektronskim glasačkim kutijama, koje će biti postavljene na 74 odsto biračkih mesta, čime će biti obuhvaćeno skoro 90 odsto birača. Osim uređaja koji broje glasove sa glasačkih listića, za verifikaciju birača koristiće se i tehnologija.
RUSIJA
Rusija upozorava: SAD spremaju obojenu revoluciju u Gruziji
Pogledajte i:
Komentar