EKONOMIJA

Crni dani za „Folksvagen“: Nemačka se suočava s problemom na koji je upozorio i Putin

Koncern "Folksvagen" planira da zatvori fabrike u Nemačkoj prvi put za 87 godina postojanja, piše Blumberg. Generalni direktor Oliver Blume ističe da Nemačka kaska po pitanju konkurentnosti.
Sputnik
Kako se navodi, kompanija bi mogla da zatvori najmanje dve fabrike u Nemačkoj - za proizvodnju automobila i komponenti, a u cilju štednje, razmišlja se i o raskidu sporazuma sa sindikatima koji je potpisan do 2029. godine.
Automobilska industrija je jedna od najvažnijih za nemačku privredu, pa će takav korak u velikoj meri pogoditi rejting partije aktuelnog kancelara Olafa Šolca.
U pres službi nemačke vlade za Sputnjik su rekli da se automobilska industrija Nemačke suočava sa ozbiljnim izazovima i da su joj potrebne mere za jačanje konkurentnosti.

„Nemačka automobilska industrija znači – najuspešniji u svetu proizvodi i inovacije. Ona je jedna od glavnih tački oslonaca rasta i napretka u Nemačkoj. Istovremeno, u toku je period tranzicije u korist električnih automobila. To takođe zahteva adaptaciju tradicionalnih struktura i usvajanje mera za jačanje konkurentnosti“, naveli su u nemačkoj vladi na pitanje Sputnjika da li su uzeli u obzir izjave iz vrha nemačkog koncerna.

Takođe su dodali da nemačka vlada čini sve što je u njenoj moći da se postigne rešenje u diskusiji između EU i Kine o carinama na električne automobile.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu rekao da tečni prrodni gas koji sada nabavlja Nemačka tri puta skuplji od ruskog gasa i da to utiče na njenu konkurentnost i privredu.
Kako je rekao, današnje nemačko rukovodstvo ne rukovodi se svojim nacionalnim interesima, nego interesima kolektivnog Zapada.
SVET
Mračne prognoze sa Zapada: Nemačka uskoro gubi status supersile
Pogledajte i:
Komentar