RUSIJA

Poljska vidi zapadnu Ukrajinu u svom sastavu

Poljska i druge zemlje koje se graniče sa Ukrajinom dužne su da obaraju ruske rakete, pre nego što uđu u njihov vazdušni prostor, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za Fajnenšel tajms. Moskva u ovome vidi teritorijalne pretenzije Varšave na zapadnu Ukrajinu.
Sputnik
Prema rečima ministra, poljske vlasti moraju da osiguraju bezbednost svojih građana, uprkos bojazni da bi presretanje projektila iznad ukrajinske teritorije moglo da uvuče NATO u vojni sukob između Rusije i Ukrajine.

„Članstvo u NATO ne ukida odgovornost svake zemlje da zaštiti svoj vazdušni prostor – to je naša ustavna odgovornost“, rekao je Sikorski.

Ministar spoljnih poslova smatra da je obaranje granata koje lete ka Poljskoj „legitimna samoodbrana“: „Ako napadnu naš vazdušni prostor, postojaće značajan rizik da bi krhotine mogle nekoga da povrede“.
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući reči Sokorskog, primetila je da Poljska podstiče sukob u Ukrajini zbog svog interesa za zapadne teritorije zemlje.
„Poljskim ideolozima je potrebna Zapadna Ukrajina. Oni tu teritoriju smatraju svojom. Zato i podstiču sukobe, povećavajući patnju ljudi“, rekla je Zaharova.
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ruska vojska zauzela mesto Skučno u DNR; Gubici Ukrajinaca i na volčanskom i lipcovskom pravcu
Komentar