SPORT

„Biti ili ne biti“ dan za srpski fudbal

Fudbaleri Crvene zvezde od 21 čas protiv Bodoa igraju revanš meč u plej-ofu za Ligu šampiona na stadionu „Rajko Mitić“, dok će fudbaleri Partizana od 18 časova na gostovanju protiv Genta pokušati da se domognu Lige konferencija.
Sputnik
Za srpski fudbal osvanuo je „biti ili ne biti dan“ jer će Crvena zvezda i Partizan odigrati odlučujuće utakmice za Ligu šampiona odnosno Ligu konferencija. Dok se jedni bore za mesto u eliti, drugi će se boriti za opstanak u Evropi.

Crvena zvezda – Bodo: Prilika da se srpski fudbal opravda

Crveno-beli su u prvom meču poraženi rezultatom 2:1 i zato je pred njima težak, ali ne i nerešiv zadatak. Fudbaleri Zvezde u prvom meču bili su daleko od svog maksimuma, naročito u ofanzivi gde se na kraju najbolje snašao mladi Ognjen Mimović koji je postigao jedini pogodak za beogradski tim.
Upravo zbog toga trebalo bi da dobije šansu da se nađe u prvih 11 gde bi potencijalno još mogli da se nađu Điga, Spajić, Seol, Elšnik, Hvang, Puma, Ivanić, Olajinka, Endiaje, a na gol bi mogao da se vrati Omri Glazer.
Nema sumnje da će od velike pomoći crveno-belima biti i publika jer se očekuje oko 45.000 navijača.
Meč u Beogradu razlikovaće se i zbog trave jer se u Norveškoj igralo na veštačkoj na šta fudbaleri Zvezde nisu navikli pa bi to sada mogao da bude važan faktor.
Pred najvažniju utakmicu u sezoni govorio je i Vladan Milojević, trener crveno-belih.
„Očekuje nas drugo poluvreme utakmice u plej-ofu na našem stadionu. Dobro vam je poznat rezultat u prvoj utakmici. Sigurno utakmica sa velikim značajem, pogotovo jer je ulog ulazak u Ligu šampiona“, rekao je Milojević.
Istakao je trener Zvezde da njegovu ekipu čeka još jedna teška utakmica.
„U prvoj utakmici je Bode bio da kažem bolji i pobedio je, kao što sam rekao posle te utakmice završeno je samo prvo poluvreme. Mislim da smo se za ovo vreme oporavili i malo došli do pojedinih igrača koji su se podigli fizički i imamo 90 minuta. Igramo protiv dobre ekipe, ali ovde nema loših, mogu reći o njima sve u superlativu. Imaju svoj sistem rada i igre i ne očekuje nas ništa manje teška utakmica“, istakao je trener crveno-belih.
Veliki motiv za fudbalere Crvene zvezde biće navijači.
„Mi moramo da damo sve od sebe, igramo pred našim navijačima, biće skoro pun stadion, na nama je da probamo da odradimo ono što smo radili i da uradimo sve kako bismo došli do rezultata. Rekao sam i sada i zauvek, ja sam uvek najodgovorniji. Ne treba to da mi postavljate kao pitanje. Igramo protiv ekipe koja ima trenera od 2017. i igraju konstantno svake godine, imaju sistem, ne menjaju igrače. Jedan sistem koji je došao do toga da prikazuje to što prikazuje. Mi još nismo na maksimumu, nadam se da ćemo u svim aspektima biti bolji, naš koncept je drugačiji, dosta novih igrača koji su došli“, rekao je Milojević.
Crveno-beli će se držati svog plana i pokušaće da iskoriste mane protivnika.
„Ono što očekujem je da znam da oni igraju drugačije, svaka ekipa ima svoje vrline i mane. Treba da iskoristimo mane i zaustavimo vrline, ne znam šta će kolega da spremi za utakmicu. Mi smo radili i imamo jasan plan i probaćemo da ga sprovedemo u delo“, zaključio je Vladan Milojević.

Partizan – Gent: Poslednja šansa za iskupljenje

Sa druge strane, fudbaleri Partizana sa daleko manje entuzijazma ulaze u borbu za Ligu konferencija. Crno beli su evropski put počeli od kvalifikacija za Ligu šampiona, preko Lige Evrope da bi na kraju i takmičenje koje je treće po rangu visilo o koncu.
Partizan bi mogao da bude jedini klub koji je ispao iz sva tri takmičenja i zato će morati da odigraju bolje nego ikad jer su u prvom meču od Genta pretrpeli poraz od 1:0.
Ispali su najpre crno-beli od Dinama iz Kijeva, zatim je iz borbe za Ligu Evrope izbacio Lugano, a sada ih čeka možda i najteži rival.
Za taj meč Aleksandar Stanojević verovatno će računati na: Aleksandra Jovanovića, De Medinu, Markovića, Mujakića, Jurčevića, Arijagu, Kovača i četiri igrača od kojih se mnogo očekivalo i od kojih se i sada očekuje odnosno Severinu, Zahida, Kalulua i Saldanju.
Istina je da je Partizan u prvoj utakmici protiv Genta odigrao bolje nego u prethodnim evropskim mečevima, imali su više konkretnijih prilika, međutim nijedan šut nije završio u mreži i za to je stigla kazna.
Trener Stanojević od ponovnog dolaska u Partizan često je krivicu svaljivao samo na igrače, ali sada od njih očigledno mnogo očekuje.
„Imamo loš rezultat iz prve utakmice, ali imamo pravo da se nadamo. Videli smo i pokazali da može da ostvarimo povoljan rezultat. Imali smo dosta dobrih situacija koje nismo koristili. Igra se još jedna utakmica, nemamo šta da izgubimo, moramo da uradimo sve da pokušamo da prođemo dalje. Verujemo da možemo. Videćemo da li i možemo“, rekao je Stanojević.
Kada je reč o očekivanjima trener crno-belih veruje da njegov tim čeka potpuno drugačiji meč.
„Očekujem različitu utakmicu, očekujem pritisak sa njihove strane, više bočnih lopti, publika im donosi nešto... Ali i nama donosi nešto, bolje je pred publikom nego u sablasnoj atmosferi. Biće zahtevno, prilično. Posle analiza sam zadovoljan kako smo igrali, bili smo opasni, direktni, konkretni... Vidimo šansu u strpljenju, moramo da igramo, da odgovorimo na njihov pritisak. I da budemo opasni, pa ćemo videti da li ćemo iskoristiti šanse“, rekao je Aleksandar Stanojević.
SPORT
Ruski as pobedio – pa pričao o najboljem ikada: Novak me je očarao – iako sam već bio očaran
Komentar