RUSIJA

Zelenski podneo izveštaj carigradskom patrijarhu o zabrani UPC

Vladimir Zelenski je razgovarao telefonom sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom i informisao ga je o zakonu o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u zemlji.
Sputnik
Kako je šef kijevskog režima saopštio na Telegramu, tokom razgovora strane su „pozitivno ocenile razvoj“ Ukrajine, između ostalog i nedavnu produktivnu posetu ukrajinske delegacije Carigradskoj patrijaršiji i izneli obostrana očekivanja u vezi sa uzvratnom posetom patrijaršije.
„Posebno je istaknut značaj novog zakona o duhovnoj nezavisnosti, koji je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija, i naglašeno da nezavisni narod treba da bude nezavisan i duhovno“, saopštio je Zelenski, istakavši da „ukrajinska država nastoji da jača pravoslavlje u Ukrajini i doprinosi otvorenom dijalogu između crkava“.
Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je pojasnio poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija.
RUSIJA
Ukrajinsku kanonsku crkvu od nasilja kijevskog režima brani nešto mnogo jače
Pogledajte još:
Komentar